Read MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in the Contemporary World with Answers

Check MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in the Contemporary World with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in the Contemporary World with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Why was International Monetary Fund established?

(a) To maintain peace and security among the countries

(b) Lends money to governments of member nations when in need

(c) To implement and formulate trade agreements

(d) To take decision regarding misery and poverty of western countries

Answer

Answer: (b) Lends money to governments of member nations when in need


Question 2.

Which country supported and controlled the autocratic government in Poland?[2010 (T-1)]

(a) USA

(b) China

(c) Russia

(d) UK

Answer

Answer: (c) Russia


Question 3.

Which country among the following was the only country by 1900, where every citizen had voting right?

(a) Australia

(b) New Zealand

(c) Poland

(d) USA

Answer

Answer: (b) New Zealand


Question 4.

Which one of the following situations is democratic?

(a) General Pinochet, an Army General of Chile, led a coup and became the President of the country.

(b) In China, always the Communist Party only wins in elections and forms the government.

(c) The government led by Jaruzelski in Poland, imposed martial law and imprisoned thousands of Solidarity members who took part in strike.

(d) The African National Congress of South Africa drew up a constitution which gave most extensive rights to its citizns.

Answer

Answer: (d) The African National Congress of South Africa drew up a constitution which gave most


Question 5.

Use one of the following statements to complete the sentence : Democracy in the international organisations requires that _____

(a) the rich countries should have a greater say.

(b) countries should have a say according to their military power.

(c) countries should be treated with respect in proportion to their population.

(d) all countries should be treated equally.

Answer

Answer: (d) all countries should be treated equally.


Question 6.

Which one of the following does not lead to the spread of democracy?

(a) Struggle by the people

(b) End of colonialism

(c) People’s desire for freedom

(d) Invasion by foreign countries

Answer

Answer: (d) Invasion by foreign countries


Question 7.

In which year did Saddam Hussein become the President of Iraq? Which type of government did he set up?

(a) 1969, dictatorial government

(b) 1970, democratic government

(c) 1979, communist government

(d) 1979, dictatorial government

Answer

Answer: (a) 1969, dictatorial government


Question 8.

Name the five permanent members of the Security Council.

(a) US, Germany, France, China, Italy

(b) US, Britain, Germany, Italy, France

(c) US, France, Switzerland, China, Russia

(d) US, France, Britain, Russia, China

Answer

Answer: (d) US, France, Britain, Russia, China


Question 9.

Which country contributes most of the money to U.N.?

(a) U.K.

(b) France

(c) U.S.A.

(d) China

Answer

Answer: (c) U.S.A.


Question 10.

Which country contributes most of the money to U.N.?

(a) U.K.

(b) France

(c) U.S.A.

(d) China

Answer

Answer: (c) U.S.A.


Question 11.

Which award has been won by Suu Kyi?

(a) Literary Award

(b) Oscar Award

(c) Nobel Peace Prize

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Nobel Peace Prize


Question 12.

After Independence, who became the first Prime Minister and then the President of Ghana?

(a) Patrice Lumamba

(b) Jomo Kenyatta

(c) Sam Nujoma

(d) Kwame Nkrumah

Answer

Answer: (b) Jomo Kenyatta


Question 13.

When did Myanmar attain independence and what type of government did it adopt?

(a) 1946, communist

(b) 1948, democracy

(c) 1947, democracy

(d) 1948, dictatorship

Answer

Answer: (b) 1948, democracy


Question 14

The three governments of Allende’s Chile, Walesa’s Poland and Michelle’s Chile had a

(a) Democratic form of government

(b) Martial law

(c) Communist form of government

(d) All the above

Answer

Answer: (a) Democratic form of government


Question 15.

Which party ruled in Poland in 1980?

(a) Polish Workers Party

(b) Polish Party

(c) Polish United Workers’ Party

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Polish United Workers’ Party


Question 16.

What is a referendum?

(a) A vote of all the people on an important national issue

(b) A vote of educated population

(c) A vote of men only

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) A vote of all the people on an important national issue


Question 17.

Who led the military coup in Chile in 1973?

(a) General Alberto Bachelet

(b) Michelle Bachelet

(c) General Augusto Pinochet

(d) Salvador Allende

Answer

Answer: (c) General Augusto Pinochet


Question 18.

In Myanmar, Aung San Suu Kyi led:

(a) National Congress

(b) United Workers Party

(c) Communist Party

(d) The National League for Democracy

Answer

Answer: (d) The National League for Democracy


Question 19.

Soviet Union broke in the year:

(a) 1930

(b) 1900

(c) 1991

(d) 2001

Answer

Answer: (c) 1991


Question 20.

Who among the following in UN has always been a citizen of the US ?

(a) Treasury Secretary

(b) President of the World Bank

(c) Finance Secretary

(d) Secretary General

Answer

Answer: (b) President of the World Bank


Question 21.

Which one of the following statements is incorrect?

(a) America became independent from British rule in 1776

(b) They adopted a democratic constitution in 1787

(c) Many countries in Europe gave right to vote to only propertied people

(d) In United States of America all the citizens including Blacks were given right to vote from the beginning.

Answer

Answer: (d) In United States of America all the citizens including Blacks were given right to vote from


Question 22.

Which one of the following does not lead to the spread of democracy?

(a) Struggle by the people

(b) End of colonialism

(c) People’s desire for freedom

(d) Invasion by foreign countries

Answer

Answer: (d) Invasion by foreign countries


Question 23.

What is the territory under the immediate political control of another state called?

(a) Communist state

(b) Colony

(c) Democratic state

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Colony


Question 24.

Which party ruled Iraq since 1968?

(a) Baa’th Party

(b) Socialist Baa’th Party

(c) Arab Socialist Baa’th Party

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Arab Socialist Baa’th Party


Question 25.

Which organ of the U.N. is responsible for maintaining peace and security among the countries?

(a) General Assembly

(b) Security Council

(c) International Court of Justice

(d) All the above

Answer

Answer: (b) Security Council


Question 26.

Who was Wolfowitz?

(a) President of U.S.A.

(b) President of IMF

(c) President of World Bank

(d) President of UNESCO

Answer

Answer: (c) President of World Bank


Question 27.

Name the body of the U.N. which acts like a Parliament.

(a) General Assembly

(b) Security Council

(c) International Court of Justice

(d) Social and Economic Council

Answer

Answer: (a) General Assembly


Question 28.

When did Myanmar attain independence and what type of government did it adopt?

(a) 1946, communist

(b) 1948, democracy

(c) 1947, democracy

(d) 1948, dictatorship

Answer

Answer: (b) 1948, democracy


Question 29.

When did Ghana become independent and from whom?

(a) 1956, Dutch

(b) 1957, France

(c) 1957, Britain

(d) 1958, Germany

Answer

Answer: (c) 1957, Britain


Question 30.

What is meant by Universal Adult Franchise?

(a) Right to vote to property owners

(b) Right to vote to women

(c) Right to vote to all adults

(d) Right to vote to blacks

Answer

Answer: (c) Right to vote to all adults


Question 31.

When did the British colonies in America declare themselves independent?

(a) 1774 A.D.

(b) 1776 A.D.

(c) 1778 A.D.

(d) 1780 A.D.

Answer

Answer: (b) 1776 A.D.


Question 32.

When did the British colonies in America declare themselves independent?

(a) 1774 A.D.

(b) 1776 A.D.

(c) 1778 A.D.

(d) 1780 A.D.

Answer

Answer: (b) 1776 A.D.


Question 33.

When did the military coup take place in Chile?

(a) 12 Sept. 1973

(b) 11 Sept. 1973

(c) 11 Sept. 1974

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) 11 Sept. 1973


Question 34.

“Workers of my homeland! I have faith in Chile and its future …… It will be a moral lesson to castigate felony, cowardice, and treason.” Who said this?

(a) General Augusto Pinochet

(b) General Alberto Bachelet

(c) Salvador Allende

(d) Michelle Bachelet

Answer

Answer: (c) Salvador Allende


Question 35.

Who was the leader of the Solidarity Movement in Poland?

(a) Pinochet

(b) Lech Walesa

(c) Jaruzelski

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Lech Walesa


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in the Contemporary World with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 9 Civics Democracy in the Contemporary World MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in the Contemporary World with Answers below.