Read MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 2 People as Resource with Answers

Check MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 2 People as Resource with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 2 People as Resource with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 Economics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the People as Resource Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

People as Resource Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Which of the following sectors is related to agriculture, forestry and dairy?

(a) Primary Sector

(b) Tertiary Sector

(c) Secondary Sector

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Primary Sector


Question 2.

Which one of the following is related to the tertiary sector?

(a) Agriculture

(b) Forestry

(c) Mining

(d) Communication

Answer

Answer: (d) Communication


Question 3.

Disguised unemployment occurs when the number of persons working on a farm is

(a) only what is required

(b) more than required

(c) less than required

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) more than required


Question 4.

Which of the following is an economic activity?

(a) A teacher teaching his son

(b) Recitation among friends

(c) Teacher teaching in the classroom

(d) All of the above

Answer

Answer: (c) Teacher teaching in the classroom


Question 5.

Services of housewives are included in

(a) national income

(b) domestic income

(c) household income

(d) none of the above

Answer

Answer: (d) none of the above


Question 6.

Secondary sector includes:

(a) Manufacturing

(b) Forestry

(c) Trade

(d) Quarrying

Answer

Answer: (a) Manufacturing


Question 7.

Seasonal unemployment is found in

(a) urban areas

(b) rural areas

(c) in remote areas

(d) both in rural and urban areas

Answer

Answer: (d) both in rural and urban areas


Question 8.

What is the major aim of Sarva Siksha Abhiyan?

(a) To provide elementary education to women

(b) To provide elementary education to the rural poor

(c) To provide elementary education to all children in the age group 6-14 years

(d) To provide elementary education to the urban poor

Answer

Answer: (c) To provide elementary education to all children in the age group 6-14 years


Question 9.

On which of the following point, does the quality of population not depend?

(a) Literacy rate

(b) Health of person

(c) Skill formation

(d) Birth of a person

Answer

Answer: (d) Birth of a person


Question 10.

The tertiary sector is also called:

(a) Primary sector

(b) Service sector

(c) Manufacturing sector

(d) All of the the above

Answer

Answer: (b) Service sector


Question 11.

Domestic work by house wife is a _____ activity.

(a) Economic

(b) Noneconomic

(c) Both of them

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Noneconomic


Question 12.

Disguised unemployment could be traced in:

(a) mining activity

(b) service sector

(c) agriculture

(d) social forestry

Answer

Answer: (c) agriculture


Question 13.

In which of the following fields is disguised unemployment found?

(a) Industries

(b) Agriculture

(c) Mining

(d) Fisheries

Answer

Answer: (b) Agriculture


Question 14.

Why are rural women employed in low-paid jobs?

(a) They do not need to work in high-paid jobs

(b) They lack in education or the necessary skill

(c) They are not allowed by their families to do high paid jobs

(d) They are not aware of the wage structure

Answer

Answer: (b) They lack in education or the necessary skill


Question 15.

Bribe taking is an

(a) economic activity

(b) marketing activity

(c) non-economic activity

(d) none of the above

Answer

Answer: (c) non-economic activity


Question 16.

Which of the following is not done by women at home?

(a) Cooking food

(b) Cleaning utensils

(c) Washing clothes

(d) Doing tuition work by teaching students

Answer

Answer: (d) Doing tuition work by teaching students


Question 17.

Which of the following is a significant step towards providing elementary education to all the children in the age group of 6-14 years?

(a) Sarv Shiksha Abhiyan

(b) Mid-day meal

(c) Navodaya Vidyalaya

(d) Sainik School

Answer

Answer: (a) Sarv Shiksha Abhiyan


Question 18.

Which state has highest literacy rate as per 2001?

(a) Kerala

(b) Madhya Pradesh

(c) Bihar

(d) Orissa

Answer

Answer: (a) Kerala


Question 19.

Infant mortality rate refers to the death of a child under the age of

(a) 1 year

(b) 2 years

(c) 3 years

(d) 4 years

Answer

Answer: (a) 1 year


Question 20.

Resources are generally classified into:

(a) 2 Types

(b) 3 Types

(c) 4 Types

(d) 5 Types

Answer

Answer: (b) 3 Types


Question 21.

The excess population is considered as a burden for an economy but they can become human capital if there is an investment made in the form of:

(a) Education and health

(b) Hospitals and schools

(c) Education, training and medical care

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Education, training and medical care


Question 22.

Which of the following is a non-economic activity?

(a) Mother doing household work

(b) Washerman washes doth of people

(c) Chef cooking food in the hotel

(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Mother doing household work


Question 23.

The two determinants of earning by an individual in the market are:

(a) Health and education

(b) Education and skill

(c) Age and education

(d) Skill and age

Answer

Answer: (b) Education and skill


Question 24.

What is India’s position in scientifically and technically manpower in the world?

(a) first

(b) second

(c) third

(d) fourth

Answer

Answer: (c) third


Question 25.

Why is literacy rate is low in the females?

(a) lack of equal education opportunities

(b) lack of transport facilities

(c) lack of infrastructure

(d) lack of income

Answer

Answer: (a) lack of equal education opportunities


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 2 People as Resource with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 9 Economics People as Resource MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 2 People as Resource with Answers below.