Read MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers

Check MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 Economics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Food Security in India Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Food Security in India Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Name the cooperative that provides milk and vegetables controlled rate decided by the Government of Delhi:

(a) Amul

(b) Kendriya Bhandar

(c) Mother Dairy

(d) None of these

Answer

Answer: (c) Mother Dairy


Question 2.

The society which facilitated setting up of grain banks in different regions is :

(a) Amul (Gujarat)

(b) Academy of Development Science (Maharashtra)

(c) Mother Dairy (Delhi)

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Academy of Development Science (Maharashtra)


Question 3.

When was National Food Security Act passed?

(a) 2010

(b) 2011

(c) 2012

(d) 2013

Answer

Answer: (d) 2013


Question 4.

The price that is announced before the sowing season is called:

(a) Issue price

(b) Fair price

(c) Market price

(d) Minimum support price

Answer

Answer: (d) Minimum support price


Question 5.

Chronic hunger refers to:

(a) Low income

(b) Inadequate quantity of food

(c) Inadequate quality of food

(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 6.

In which of the following year did our country cross the 200 million tonnes per year mark in food grain production?

(a) 2013-14

(b) 2014-15

(c) 2015-16

(d) 2016-17

Answer

Answer: (c) 2015-16


Question 7.

In which of the following years was the food grain stock with the FCI the maximum?

(a) 2001

(b) 2009

(c) 2002

(d) 2000

Answer

Answer: (c) 2002


Question 8.

Name the NGO which facilitated setting up of grain banks in different regions.

(a) Academy of Development Science, Maharashtra

(b) Anand Milk Union Limited

(c) Mother Dairy

(d) None of these

Answer

Answer: (a) Academy of Development Science, Maharashtra


Question 9.

In which decades was the Rationing System introduced in India?

(a) 1940s

(b) 1950s

(c) 1960s

(d) 1970s

Answer

Answer: (a) 1940s


Question 10.

When was the Antyodaya Anna Yojana scheme launched?

(a) In Jan 1999

(b) In May 2000

(c) In Dec 2000

(d) In October 2005

Answer

Answer: (c) In Dec 2000


Question 11.

What is the alternative name for ration shops?

(a) Fair Price Shops

(b) Grain Shops

(c) Distribution Shops

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Fair Price Shops


Question 12.

Who released a special stamp entitled ‘Wheat Revolution’ in July 1968?

(a) Mahatma Gandhi

(b) Indira Gandhi

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Motilal Nehru

Answer

Answer: (b) Indira Gandhi


Question 13.

Under the Targeted Public Distribution System (TPDS) foodgrains given per family per month is :

(a) 40 kg

(b) 35 kg

(c) 20 kg

(d) 25 kg

Answer

Answer: (b) 35 kg


Question 14.

Annapurna Scheme (APS) has been launched in April:

(a) 2000

(b) 2005

(c) 1999

(d) 2003

Answer

Answer: (a) 2000


Question 15.

Which of the following is not a dimension of food security?

(a) Availability

(b) Accessibility

(c) Affordability

(d) Costly

Answer

Answer: (d) Costly


Question 16.

Antyodaya Anna Yojana (AAY) and Annapurna Scheme (APS) are linked with :

(a) public distribution system

(b) mid-day meal

(c) special nutrition programme

(d) none of the above

Answer

Answer: (a) public distribution system


Question 17.

The main purpose of a buffer stock scheme is:

(a) to solve the problem of shortage of food

(b) to support the farmers

(c) to create the stock for a profit

(d) none of the above

Answer

Answer: (a) to solve the problem of shortage of food


Question 18.

Minimum Support Price is announced fay the government to provide:

(a) incentives to farmers

(b) incentives to middlemen

(c) incentives to government officials

(d) none of the above

Answer

Answer: (a) incentives to farmers


Question 19.

In which part of the country, grain banks have been set up by NGO’s?

(a) Gujarat

(b) Haryana

(c) Punjab

(d) Maharashtra

Answer

Answer: (d) Maharashtra


Question 20.

Which among the following schemes was initiated for the poor in all areas?

(a) TPDS

(b) RPDS

(c) AAY

(d) All of the above

Answer

Answer: (a) TPDS


Question 21.

The most devastating famine occurred in India in 1943 in:

(a) Assam

(b) Bengal

(c) Bihar

(d) Orissa

Answer

Answer: (b) Bengal


Question 22.

Which of the following arguments do not support the idea that high level of buffer stocks of food grains is very undesirable?

(a) High carrying costs.

(b) Waste of food grains.

(c) Deterioration in grain quality.

(d) Proper and best maintenance of food grains.

Answer

Answer: (d) Proper and best maintenance of food grains.


Question 23.

At what price, the government purchases the food grain for making buffer stock?

(a) Minimum Support Price (MSP)

(b) Controlled price

(c) High price

(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Minimum Support Price (MSP)


Question 24.

In which state 94% ration shops are run by cooperatives

(a) Andhra Pradesh

(b) Tamil Nadu

(c) Orissa

(d) Bihar

Answer

Answer: (b) Tamil Nadu


Question 25.

Which of the following places of Jharkhand witnessed starvation death recently?

(a) Dhanbad

(b) Ranchi

(c) Palamau

(d) Puri

Answer

Answer: (c) Palamau


Question 26.

The most devastating famine occurred in Bengal in:

(a) 1942

(b) 1943

(c) 1947

(d) 2009

Answer

Answer: (b) 1943


Question 27.

To whom the yellow card is issued?

(a) To shop keeper

(b) To land lord’s

(c) To government employee

(d) People below the poverty line

Answer

Answer: (d) People below the poverty line


Question 28.

Which of the following statements is not correct about the Public Distribution System?

(a) The PDS dealers divert the grain to open market to get a better margin

(b) They sell poor quality grains at ration shops

(c) They open shops irregularly

(d) They sell good quality grain at ration shops at a slightly higher price

Answer

Answer: (d) They sell good quality grain at ration shops at a slightly higher price


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 9 Economics Food Security in India MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers below.