Read MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India with Answers

Check MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Physical Features of India Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Physical Features of India Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Which islands of India are called Coral Islands?

(a) Lakshdeep

(b) Andman and Nikobar

(c) both

(d) None of these

Answer

Answer: (a) Lakshdeep


Question 2.

The largest delta in the world is:

(a) Ganga Delta

(b) Mahanadi Delta

(c) Sunderban Delta

(d) Godavari

Answer

Answer: (c) Sunderban Delta


Question 3.

In which division of the Himalayas are the famous valleys of Kashmir, Kangra and Kullu located?

(a) The Himadri

(b) The Himachal

(c) The Shivaliks

(d) The Duns

Answer

Answer: (b) The Himachal


Question 4.

Which of the following is not a mountain pass in the Great Himalayas?

(a) Bara Lapcha La and Shipkila

(b) Nathula

(c) Khyber pass

(d) Jojila and Lipu Lekh

Answer

Answer: (c) Khyber pass


Question 5.

Which of the following is the highest peak in India?

(a) Mt. Everest

(b) Kanchenjunga

(c) Nanga Parbat

(d) Nandadevi

Answer

Answer: (b) Kanchenjunga


Question 6.

The Himalayan uplift out of the Tethys Sea and subsidence of the northern flank of the peninsular plateau resulted in the formation of a large basin. Which of the following physical divisions of India was formed due to filling up of this depression?

(a) The Himalayas

(b) The Northern Plains

(c) The Peninsular Plateau

(d) The Coastal Plains

Answer

Answer: (b) The Northern Plains


Question 7.

The Himalayas consist of three parallel ranges in its longitudinal extent. Which of the following is the name of the northern-most range?

(a) The Himadri

(b) The Himachal

(c) The Shivaliks

(d) The Purvanchal

Answer

Answer: (a) The Himadri


Question 8.

A landmass bounded by sea on three sides is referred to as _______.

(a) Coast

(b) Island

(c) Peninsula

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Peninsula


Question 9.

Which of the following divisions of India has the oldest landmass?

(a) The Himalayas

(b) The Northern Plains

(c) The Peninsular Plateau

(d) The Indian Desert

Answer

Answer: (c) The Peninsular Plateau


Question 10.

According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ when some plates come towards each other, which of the following is formed?

(a) Convergent boundary

(b) Divergent boundary

(c) Transform boundary

(d) Colliding boundary

Answer

Answer: (a) Convergent boundary


Question 11.

According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ the movement of the plates result in some geological activity. Which one of the following is not such a geological activity?

(a) Volcanic activity

(b) Folding

(c) Faulting

(d) Glaciation

Answer

Answer: (d) Glaciation


Question 12.

Which of the following is a plausible theory presented by Earth scientists to explain the formation of continents and oceans and the various landforms?

(a) Theory of Motion

(b) Theory of Plate Tectonics

(c) Theory of Evolution

(d) Theory of Relativity

Answer

Answer: (b) Theory of Plate Tectonics


Question 13.

The longitudinal valleys lying between lesser Himalayas and Shivaliks are known as _______.

(a) Kangra Valley

(b) Patkai Bum

(c) Passes

(d) Duns

Answer

Answer: (d) Duns


Question 14.

A narrow gap in a mountain range providing access to the other side is:

(a) Mound

(b) Pass

(c) Strait

(d) Valley

Answer

Answer: (b) Pass


Question 15.

Which two hills are located in the south-east of Eastern Ghats?

(a) Mizo Hills and Naga Hills

(b) Javadi Hills and Shevroy Hills

(c) Patkoi Hills and Manipuri Hills

(d) Mizo Hills and Patkoi Hills

Answer

Answer: (b) Javadi Hills and Shevroy Hills


Question 16.

What are Lesser Himalayas known as?

(a) Himadri

(b) Himachal

(c) Shivaliks

(d) Purvanchal

Answer

Answer: (a) Himadri


Question 17.

In which division of the Himalayas are the famous valleys of Kashmir, Kangra and Kullu located?

(a) The Himadri

(b) The Himachal

(c) The Shivaliks

(d) The Duns

Answer

Answer: (b) The Himachal


Question 18.

Geologically, which of the following physiographic divisions of India is supposed to be one of the most stable land blocks?

(a) The Himalayas

(b) The Northern Plains

(c) The Peninsular Plateau

(d) The Indian Desert

Answer

Answer: (c) The Peninsular Plateau


Question 19.

From the point of view of geology, which of the following physiographic divisions of India is considered to be an unstable zone?

(a) The Himalayan Mountains

(b) The Peninsular Plateau

(c) The Indian Desert

(d) The Islands

Answer

Answer: (a) The Himalayan Mountains


Question 20.

Which continents of today were part of the Gondwanaland?

(a) Asia and Africa

(b) Europe and Asia

(c) Europe and Africa

(d) Australia and South America

Answer

Answer: (d) Australia and South America


Question 21.

Which of the following countries or continents was not a part of the ancient landmass of Gondwanaland?

(a) India

(b) Australia

(c) Europe

(d) South America

Answer

Answer: (c) Europe


Question 22.

According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ what have been the effects of the movement of the plates?

(a) Change in position and size of continents.

(b) Formation of ocean basins.

(c) Evolution of the present landforms and relief of India.

(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 23.

According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ the earth’s crust is formed of how many major plates?

(a) Three

(b) Five

(c) Seven

(d) Ten

Answer

Answer: (c) Seven


Question 24.

Which of the following has not been a factor in the creation and modification of India’s relief features?

(a) Geological formations

(b) Population density

(c) Weathering

(d) Erosion and deposition

Answer

Answer: (b) Population density


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 9 Geography Physical Features of India MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India with Answers below.