Read MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers

Check MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Climate Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Climate Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Which is the coldest place in India?

(a) Drass

(b) Srinagar

(c) Shillong

(d) Bikaner

Answer

Answer: (a) Drass


Question 2.

The word monsoon is derived from a word which literally means which of the following?

(a) Seasons

(b) Wind pattern

(c) Change

(d) Mausumbi

Answer

Answer: (a) Seasons


Question 3.

Which of the following causes rainfall in West Bengal during the hot weather season?

(a) Mango showers

(b) Kal Baishakhi

(c) Southwest monsoon

(d) Retreating Monsoon

Answer

Answer: (b) Kal Baishakhi


Question 4.

Which of the following is a component of upper air circulation?

(a) North-easterlies

(b) Jet stream

(c) South-west monsoon

(d) Kal Baishakhi

Answer

Answer: (b) Jet stream


Question 5.

From which of the following pressure belts do the north-easterly trade winds originate?

(a) Equatorial low pressure belt

(b) Subtropical high pressure belt of the Northern Hemisphere

(c) Subtropical high pressure belt of the Southern Hemisphere

(d) Temperate low pressure belt of the Northern Hemisphere

Answer

Answer: (b) Subtropical high pressure belt of the Northern Hemisphere


Question 6.

Which of the following atmospheric conditions govern the climate and associated weather conditions in India?

(a) Pressure and surface winds

(b) Upper air circulation

(c) Western cyclonic disturbances and tropical cyclones

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 7.

The Indian subcontinent experiences comparatively milder winters as compared to Central Asia due to which of the following factors?

(a) The Tropic of Cancer

(b) The surrounding seas

(c) The Himalayas

(d) Ocean currents

Answer

Answer: (c) The Himalayas


Question 8.

Which one of the following is not one of the six major controls of the climate of any place?

(a) Latitude

(b) Temperature

(c) Pressure and wind system

(d) Distance from the sea

Answer

Answer: (b) Temperature


Question 9.

Latitude and altitude of a place determine which of the following climatic elements of a place?

(a) Pressure and wind system

(b) Temperature

(c) Rainfall pattern

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 10.

In which of the following places are houses built on stilts?

(a) Assam

(b) Rajasthan

(c) Goa

(d) Kerala

Answer

Answer: (a) Assam


Question 11.

Which one of the following is the driest station?

(a) Mumbai

(b) Leh

(c) Bengaluru

(d) Delhi

Answer

Answer: (b) Leh


Question 12.

Which of the following places of India experiences the highest summer temperature?

(a) Pahalgam

(b) Leh

(c) Thiruvananthapuram

(d) Jaisalmer

Answer

Answer: (d) Jaisalmer


Question 13.

Which one of the following terms is used for the state of atmosphere over an area at any point of time?

(a) Weather

(b) Winds

(c) Climate

(d) Pressure

Answer

Answer: (a) Weather


Question 14.

Which of the following is not an elements of weather and climate?

(a) Atmospheric pressure

(b) Temperature

(c) Humidity

(d) Altitude

Answer

Answer: (d) Altitude


Question 15.

The term monsoon is originated from?

(a) German

(b) Hindi

(c) Latin

(d) Arabic

Answer

Answer: (d) Arabic


Question 16.

The peninsular part of India experiences peak summers earlier than northern India because :

(a) There is less rainfall in the peninsula during that time.

(b) Cold waves from Central Asia sweeps through the northern plains during the time.

(c) Due to northward movement of the sun, the global heat belt shifts northward

(d) Clouds do not form in those months

Answer

Answer: (c) Due to northward movement of the sun, the global heat belt shifts northward


Question 17.

By which of the following dates do southern parts of our islands receive their first monsoon showers?

(a) First week of April

(b) First week of May

(c) First week of June

(d) Mid-October

Answer

Answer: (a) First week of April


Question 18.

Due to which of the following reasons are the southwest monsoons rainbearing winds?

(a) They blow from low pressure area of northeastern India towards the seas

(b) They are seasonal winds

(c) They blow over warm Indian Ocean and gather moisture

(d) They strike the Himalayas

Answer

Answer: (c) They blow over warm Indian Ocean and gather moisture


Question 19.

Which of the following prevents the southwest monsoon winds from escaping from India?

(a) The surrounding seas

(b) The Himalayas

(c) Low pressure over Central Asia

(d) The Indian deserts

Answer

Answer: (b) The Himalayas


Question 20.

The Indian subcontinent experiences comparatively milder winters as compared to Central Asia due to which of the following factors?

(a) The Tropic of Cancer

(b) The surrounding seas

(c) The Himalayas

(d) Ocean currents

Answer

Answer: (c) The Himalayas


Question 21.

Which of the following latitudes passes through the middle of our country, giving it the characteristics of tropical as well as subtropical climate?

(a) Tropic of Capricorn

(b) Tropic of Cancer

(c) Equator

(d) 82°30’N

Answer

Answer: (b) Tropic of Cancer


Question 22.

Due to which of the following factors does Pune receive much lesser rainfall as compared to Mumbai?

(a) It is located on the leeward side of Western Ghats

(b) It is located on windward side of Western Ghats

(c) Continentality

(d) Distance from the sea

Answer

Answer: (a) It is located on the leeward side of Western Ghats


Question 23.

Which of the following places of India experiences extreme type of climate?

(a) Shillong

(b) Bengaluru

(c) Chennai

(d) Delhi

Answer

Answer: (d) Delhi


Question 24.

In which of the following places of India there is very little difference between day and night temperatures?

(a) Guwahati

(b) Nagpur

(c) Thiruvananthapuram

(d) Delhi

Answer

Answer: (c) Thiruvananthapuram


Question 25.

Which of the following places in India experiences a very high diurnal range of temperature?

(a) Kolkata

(b) Jodhpur

(c) Chennai

(d) Delhi

Answer

Answer: (b) Jodhpur


Question 26.

Most parts of India receive rainfall during which of the following months?

(a) December to February

(b) March to May

(c) June to September

(d) October to November

Answer

Answer: (c) June to September


Question 27.

Which of the following is the rainiest station?

(a) Shillong

(b) Mumbai

(c) Chennai

(d) Kolkata

Answer

Answer: (a) Shillong


Question 28.

Which of the following terms refers to the sum total of weather conditions and variations over a large area for a long period of time (more than thirty years)?

(a) Atmosphere

(b) Annual range of temperature

(c) Climate

(d) Monsoons

Answer

Answer: (c) Climate


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 9 Geography Climate MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers below.