Read MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers

Check MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.

What was the position of Russia’s army in Germany and Austria between 1914 and 1916?

(a) Russian army brought a lot of destruction in Germany and Austria.

(b) It killed a large member of people and was victorious

(c) Russian army lost badly

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Russian army lost badly


Question 2.

Why did the Tsar dismiss the first Duma within 75 days of its election?

(a) Because it was incapable of taking good decisions

(b) Because the Tsar did not want anyone to question his authority

(c) The term of first Duma was of 75 days only

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Because the Tsar did not want anyone to question his authority


Question 3.

In the World War I, which started in 1914, Russia fought against

(a) Britain and France

(b) Germany and Austria

(c) America

(d) All the above

Answer

Answer: (b) Germany and Austria


Question 4.

What were the demands made by the workers in St. Petersburg who went on a strike?

(a) Reduction of working time to eight hours

(b) Increase in wages

(c) Improvement in working conditions

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 5.

Which of the following is true about the peasants of Russia?

(a) Except in a few cases, they had no respect for the nobility

(b) Peasants wanted the land of the nobles to be given to them

(c) Frequently they refused to pay rent and even murdered the landlords

(d) All the above

Answer

Answer: (b) Peasants wanted the land of the nobles to be given to them


Question 6.

The procession of workers to the Winter Palace was attacked by the police killing

100 workers. This incident is called

(a) Black Sunday

(b) Bloody Sunday

(c) Rebellious Sunday

(d) Unlucky Sunday

Answer

Answer: (b) Bloody Sunday


Question 7.

By the mid-19th century in Europe, the idea which attracted widespread attention on the restructuring of society was

(a) Capitalism

(b) Socialism

(c) Dictatorship

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Socialism


Question 8.

When was the Socialist Revolutionary Party formed in Russia?

(a) 1898

(b) 1900

(c) 1905

(d) 1910

Answer

Answer: (b) 1900


Question 9.

Why did some liberals and radicals become revolutionaries in France, Italy, Russia etc.?

(a) They wanted to concentrate powers in their own hands

(b) They wanted to overthrow the existing monarchs

(c) They were against equal rights

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) They wanted to overthrow the existing monarchs


Question 10.

Who conspired in Italy to bring about a revolution?

(a) Bismarck

(b) Karl Marx

(c) Guiseppe Mazzini

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Guiseppe Mazzini


Question 11.

What kind of developments took place as a result of new political trends in Europe?

(a) Industrial Revolution occurred

(b) New cities came up

(c) Railways expanded

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 12.

How can you say that the ‘liberals’ were not ‘democrats’?

(a) They did not believe in universal adult franchise

(b) They felt that only men of property should have a right to vote

(c) Women should not have right to vote

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 13.

In order to develop societies, liberals and radicals believed

(a) in the value of individual effort, labour and enterprise

(b) in the privileges of the old aristocracy

(c) that those who had capital should work with restraint

(d) all the above

Answer

Answer: (a) in the value of individual effort, labour and enterprise


Question 14.

What were the ideas of ‘conservatives’ regarding social change in the 19th century?

(a) They accepted that some change was required

(b) They believed that change should be done by a slow process

(c) They were completely opposed to any such change

(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 15.

Which of the following statement (s) is/are correct regarding what the ‘liberals’ wanted?

(a) Not to tolerate all the religions

(b) To oppose uncontrolled power of dynastic rulers

(c) Universal adult franchise

(d) Government appointed by the king

Answer

Answer: (b) To oppose uncontrolled power of dynastic rulers


Question 16.

According to the views held by the people of Europe regarding social change, they came to be called

(a) liberals

(b) radicals

(c) conservatives

(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 17.

Which of the statements given about the Socialist Revolutionary Party is not true?

(a) The Socialist Revolutionary Party was formed by socialists active in the countryside

(b) They struggled for peasants’ rights and demanded that land from nobles be transferred to them

(c) They were one united group fighting for their rights

(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (c) They were one united group fighting for their rights


Question 18.

The majority religion of Russia was ___________ but the empire also included _________

(a) Russian Orthodox Church, grown out of Greek Orthodox Church

(b) Russian Orthodox Church

(c) Catholics, Protestants, Muslims and Buddhists

(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 19.

Industrialisation did not lead to which of the following problems?

(a) poor wages

(b) long hours of work

(c) liberalism

(d) development of new industrialised regions

Answer

Answer: (c) liberalism


Question 20.

Which of these statements is/are correct about Europe after the French Revolution?

(a) Suddenly it seemed possible to change the aristocratic society of the 18th century.

(b) However not everyone wanted a complete transformation of society.

(c) Some wanted gradual shift, while others wanted complete change of society.

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 21.

The people who wanted to put an immediate end to the existing governments in Europe (in 1815) were called:

(a) nationalists

(b) liberals

(c) revolutionaries

(d) radicals

Answer

Answer: (c) revolutionaries


Question 22.

Which among the following groups was against any kind of political or social change?

(a) nationalists

(b) conservatives

(c) liberals

(d) radicals

Answer

Answer: (b) conservatives


Question 23.

Karl Marx wanted workers to overthrow :

(a) capitalism

(b) rule of private property

(c) accumulation of profits by capitalists

(d) radicals

Answer

Answer: (a) capitalism


Question 24.

Which religion was followed by most of the people of Russia?

(a) Catholics

(b) Protestants

(c) Russian Orthodox Christianity

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Russian Orthodox Christianity


Question 25.

At the beginning of the 20th century, the majority of Russian people worked in the:

(a) Industrial sector

(b) Agricultural sector

(c) Mining sector

(d) Transport sector

Answer

Answer: (b) Agricultural sector


Question 26.

The Jadidists of Russia aimed that:

(a) Socialist should rule Russia

(b) Democrats should rule Russia

(c) Modernised Muslims should rule Russia

(d) Liberal Christians should rule Russia

Answer

Answer: (c) Modernised Muslims should rule Russia


Question 27.

Russian peasants were different from other European peasants because:

(a) They had no respect for the nobility

(b) They pooled their land together

(c) They were not different

(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) both (a) and (b)


Question 28.

After 1905, most committees and trade unions were:

(a) declared illegal

(b) declared legal

(c) active

(d) none of the above

Answer

Answer: (a) declared illegal


Question 29.

The Russian Social Democratic Workers Party was founded in

(a) 1898 by Socialists

(b) 1899 by Communists

(c) 1899 by Lenin

(d) 1899 by Middle Class

Answer

Answer: (a) 1898 by Socialists


Question 30.

After the abdication of Tsar Nicolas II in 1917, Soviet leaders and Duma leaders formed a:

(a) National Government to run the country

(b) Provisional Government to run the country

(c) Local Government to run the country

(d) Central Government to run the country

Answer

Answer: (b) Provisional Government to run the country


Question 31.

In the context of Russia, what was ‘KULAK’?

(a) A collective Farm

(b) A Russian Church

(c) Well-to-do Peasants

(d) Landless Labourers

Answer

Answer: (c) Well-to-do Peasants


Question 32.

Which one of the following refers to the secret police of Russia?

(a) Cheka

(b) Gestapo

(c) Security Police

(d) F.B.I.

Answer

Answer: (a) Cheka


Question 33.

Who started ‘Collectivisation Programme’ in Russia?

(a) Lenin

(b) Karl Marx

(c) Rasputin

(d) Stalin

Answer

Answer: (d) Stalin


Question 34.

In the context of Russia who launched the slogan-‘‘Peace, Land and Bread’’?

(a) Chernov

(b) Rasputin

(c) Lenin

(d) Trotsky

Answer

Answer: (c) Lenin


Question 35.

Who led the Bolshevik group in Russia during Russian Revolution?

(a) Karl Marx

(b) Friedrich Engels

(c) Vladimir Lenin

(d) Trotsky

Answer

Answer: (c) Vladimir Lenin


Question 36.

Socialists took over the government in Russia through the?

(a) October Revolution in 1917

(b) November Revolution in 1918

(c) December Revolution in 1919

(d) February Revolution in 1920

Answer

Answer: (a) October Revolution in 1917


Question 37.

Why were most of the Bolshevik Party members initially surprised by ‘April Theses’?

(a) They wanted continuation of World War I

(b) They thought that time was not ripe for a socialist revolution

(c) Government needed to be supported at this time

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 38.

In the context of Russia, which group was the supporter of women’s ‘Suffragette Movements’?

(a) Liberals

(b) Radicals

(c) Conservatives

(d) None of these

Answer

Answer: (b) Radicals


Question 39.

When did the Tsar abdicate the throne?

(a) 28 February, 1917

(b) 2 March, 1917

(c) 10 April, 1917

(d) 15 May, 1918

Answer

Answer: (b) 2 March, 1917


Question 40.

In the context of Russia who launched the slogan-‘‘Peace, Land and Bread’’?

(a) Chernov

(b) Rasputin

(c) Lenin

(d) Trotsky

Answer

Answer: (c) Lenin


Question 41.

On 27th February 1917, soldiers and striking workers gathered to form a council called

(a) Soviet Council

(b) Petrograd Soviet

(c) Moscow Union

(d) Russian Council

Answer

Answer: (b) Petrograd Soviet


Question 42.

Which of the following events took place after the Tsar abdicated on 2nd March?

(a) Provisional government was formed

(b) It was decided to set up a Constituent Assembly

(c) Constituent Assembly was formed by revolutionaries only

(d) Both A and B

Answer

Answer: (d) Both A and B


Question 43.

When did the government suspend the Duma?

(a) 25 February, 1917

(b) 26 February, 1917

(c) 27 February, 1917

(d) 28 February, 1917

Answer

Answer: (a) 25 February, 1917


Question 44.

In order to control the situation, the government called the cavalry. How did the cavalry react?

(a) The cavalry killed a large number of workers

(b) Most of the cavalry did not turn up due to extreme cold

(c) The cavalry refused to fire on the demonstrators

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) The cavalry refused to fire on the demonstrators


Question 45.

Why did a lockout take place at a factory on the right bank of the River Neva on 22 February, 1917?

(a) It was extremely cold for the workers to work, because of frost and heavy snow

(b) The workers were being forced to join the army

(c) Food shortages were deeply felt in the workers’ quarters situated on the left bank of the River Neva

(d) Both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (c)


Question 46.

Why did the support of people to the Tsar for war gradually started decreasing?

(a) Because of rising prices

(b) Army was sick and tired of war

(c) Because Tsar Nicholas II refused to consult the main parties in Duma

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Because Tsar Nicholas II refused to consult the main parties in Duma


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 9 History Socialism in Europe and the Russian Revolution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers below.