Read MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 21 Neural Control and Coordination with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 21 Neural Control and Coordination with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 21 Neural Control and Coordination with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Neural Control and Coordination Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Neural Control and Coordination Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Which one of the following diseases in man belongs to the same category as haemophilia

(a) Hyper matropia

(b) Rabies

(c) Night blindness

(d) Colour blindness

Answer

Answer: (d) Colour blindness


Question 2.

If the source of bright light in front of eye suddenly become bright

(a) Focus of lens changes

(b) Pupil contract

(c) Vitreous humor becomes liquid like

(d) Retina blood supply is cut-off

Answer

Answer: (a) Focus of lens changes


Question 3.

Aperture of an eye can be changed by

(a) Aquous humor

(b) Vitreous humor

(c) Ciliary muscles

(d) Iris

Answer

Answer: (d) Iris


Question 4.

Thermo regulatory center in human brain is :-

(a) Pituitary

(b) Diencephalon

(c) Hypothalamus

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Hypothalamus


Question 5.

Weight of spinal cord is:

(a) 100 gm.

(b) 1400 gm.

(c) 150 gm.

(d) 35 gm.

Answer

Answer: (d) 35 gm.


Question 6.

The most abundant intracellular cation is:

(a) Ca++

(b) H+

(c) K+

(d) Na+

Answer

Answer: (c) K+


Question 7.

Number of cranial nerves in human:

(a) 12 Cranial Nerves

(b) 24 Cranial Nerves

(c) 11 Cranial Nerves

(d) 29 Cranial Nerves

Answer

Answer: (a) 12 Cranial Nerves


Question 8.

Hyalocytes cells occurs in

(a) Aqueous humor

(b) Vitreous humor

(c) Both of the above

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Vitreous humor


Question 9.

If cerebral hemispheres of rabbit are removed, then it will :-

(a) Die immediately

(b) Die after some time

(c) Behave normally

(d) Stop feeding

Answer

Answer: (b) Die after some time


Question 10.

Lower part of filum terminale has only:

(a) Piamater

(b) Duramater

(c) Arachnoid

(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Piamater


Question 11.

Outer most covering of brain is called:

(a) Choroid

(b) Duramater

(c) Piamater

(d) Arachnoid

Answer

Answer: (b) Duramater


Question 12.

In the process of eye donation, a particular part of a dead man’s eye is stored and grafted on another person’s eye to restore vision. That donated part of the eye is:

(a) Retina

(b) Lens

(c) Cornea

(d) Sclera

Answer

Answer: (c) Cornea


Question 13.

Piamater is:

(a) Inner most meninge

(b) Middle meninge

(c) Outer meninge

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Inner most meninge


Question 14.

Injury to vagus nerve in humans is not likely to affect:

(a) tongue movements

(b) gastrointestinal movements

(c) pancreatic secretion

(d) cardiac movements

Answer

Answer: (a) tongue movements


Question 15.

Night blindness is caused due to

(a) Hypermatropia

(b) Myopia

(c) Defective cornea

(d) Deficiency of rhodopsin in rods

Answer

Answer: (d) Deficiency of rhodopsin in rods


Question 16.

During the transmission of nerve impulse through a nerve fibre, the potential on the inner side of the plasma membrane has which type of electric change?

(a) First positive, then negative and continue to be positive

(b) First negative, then positive and continue to be positive.

(c) First positive, then negative and again back to positive

(d) First negative, then positive and again back to negative

Answer

Answer: (d) First negative, then positive and again back to negative


Question 17.

Which one of the following menix is present only in mammalian brain:

(a) Duramater

(b) Arachnoid

(c) Piamater

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Arachnoid


Question 18.

Ciliary muscles are found in

(a) Junction of choroids and iris in eye ball

(b) Inside larynx toregulate tension in eye ball

(c) Between ribs to assist in breathing movement

(d) At base of cilia in ciliated epithelium

Answer

Answer: (a) Junction of choroids and iris in eye ball


Question 19.

Septum lucidum is part of the:

(a) Pseudocoel

(b) Metacoel

(c) Diocoel

(d) Rhinocoel

Answer

Answer: (a) Pseudocoel


Question 20.

Meiboniam gland are associated with

(a) Eyes

(b) Ears

(c) Reproductive organ

(d) Skin

Answer

Answer: (a) Eyes


Question 21.

Iodopsin is related with

(a) Brain

(b) Spinal cord

(c) Cones

(d) Kidney

Answer

Answer: (c) Cones


Question 22.

During night when the intensity of light is low, it is detected by

(a) Rods

(b) Cones

(c) Both

(d) Crystalline lens

Answer

Answer: (a) Rods


Question 23.

The focal length of the lens in eye is controlled by

(a) Vitreous humor

(b) Cillary muscles

(c) Iris muscles

(d) Pupil

Answer

Answer: (b) Cillary muscles


Question 24.

In the resting state of the neural membrane, diffusion due to concentration gradients, if allowed, would drive:

(a) K+ into the cell

(b) K+ and Na+ out of the cell

(c) Na+ into the cell

(d) Na+ out of the cell

Answer

Answer: (c) Na+ into the cell


Question 25.

Which part of brain controls emotions like love, anger and pleasure –

(a) M.O.

(b) Hypothalamus

(c) Cerebrum

(d) Cerebellum

Answer

Answer: (b) Hypothalamus


Question 26.

Which part of the brain regulates the body temperature, hunger and water balance :-

(a) Hypothalamus

(b) Infundibulum

(c) Medulla oblongata

(d) Pons veroli

Answer

Answer: (a) Hypothalamus


Question 27.

Four healthy people in their twenties got involved in injuries resulting in damage and death of a few cells of the following. Which of the cells are least likely to be replaced by new cells? [2005]

(a) Liver cells

(b) Neurons

(c) Malpighian layer of the skin

(d) Osteocytes

Answer

Answer: (b) Neurons


Question 28.

Injury localised to the hypothalamus would most likely disrupt

(a) Short term memory

(b) Coordination during locomotion

(c) Executive function, such as decision making

(d) Regulation of body temperature

Answer

Answer: (d) Regulation of body temperature


Question 29.

The gray matter differs from white matter in the :-

(a) Absence of axons

(b) Absence of nurilemma

(c) Presence of myelin sheath

(d) Absence of myelin sheath

Answer

Answer: (d) Absence of myelin sheath


Question 30.

Cavity in spinal cord is called:

(a) Enterocoel

(b) Blastocoel

(c) Schizocoel

(d) Neurocoel

Answer

Answer: (d) Neurocoel


Question 31.

Cerebellum is concerned with

(a) Co-ordination of muscular movement

(b) Memory

(c) Vision

(d) Reflex action

Answer

Answer: (a) Co-ordination of muscular movement


Question 32.

Through which aperture the spinal cord passes out of skull

(a) Foramen of monro

(b) Foramen of paninze

(c) Foramen of magnum

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Foramen of magnum


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 21 Neural Control and Coordination with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology Neural Control and Coordination MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 21 Neural Control and Coordination with Answers below.