Read MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 4 Motion in a Plane with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 4 Motion in a Plane with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 4 Motion in a Plane with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Motion in a Plane Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Motion in a Plane Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.

Three vectors A, B and C satisfy the relation A.B = 0 and A.C = 0. The vector A is parallel to

(a) B

(b) C

(c) B × c

(d) B.C

Answer

Answer: (c) B × c


Question 2.

What is the minimum number of unequal forces whose resultant will be zero?

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Answer

Answer: (c) 3


Question 3.

A body travelling in a circular path at uniform speed has :

(a) constant velocity

(b) tangential acceleration

(c) inward acceleration

(d) outward acceleration

Answer

Answer: (c) inward acceleration


Question 4.

When a disc containing mercury and water is rotated rapidly about a vertical axis, then the outermost place in the disc will be taken by:

(a) water

(b) mercury

(c) sometimes water and sometimes mercury

(d) none of these.

Answer

Answer: (b) mercury


Question 5.

The resultant of two forces P and Q is R. If one of the forces is reversed in direction, then the resultant becomes S. Then for the identity R² + S² = 2(P² + Q²) to hold good

(a) The forces are collinear

(b) The forces act as right angles to each other

(c) The forces are inclined at 45° to each other

(d) The forces can have any angle of inclination between them

Answer

Answer: (d) The forces can have any angle of inclination between them


Question 6.

A bus is moving on a straight road towards north with a uniform speed of 50 kmh-1 when it turns left through 90°. If the speed remains unchanged after turning, the increase in the velocity of the bus in the turning process is :

(a) zero

(b) 50 kmh-1

(c) 70.7 kmh-1 along south-west direction

(d) 70.7 lcmh-1 along north-west direction

Answer

Answer: (c) 70.7 kmh-1 along south-west direction


Question 7.

Two bullets are fired simultaneously horizontally and with different speeds from the same place. Which bullet will hit the ground first?

(a) The slower one

(b) The faster one

(c) Both will reach simultaneously

(d) Depends on the masses

Answer

Answer: (c) Both will reach simultaneously


Question 8.

A particle is acted upon by a force of constant magnitude, which is always perpendicular to the velocity of the particle. The motion of the particle takes place in a plane. It follows that:

(a) its velocity is constant

(b) its acceleration is constant

(c) its kinetic energy is constant

(d) it moves in a circular path

Answer

Answer: (c) and (d).


Question 9.

The muzzle speed of a certain rifle is 330 ms-1. At the end of one second, a bullet fired straight up into the air will travel a distance of:

(a) 330 m

(b) (330 – 4.9) m

(c) (330 – 9.8) m

(d) (330 + 4.9) m

Answer

Answer: (b) (330 – 4.9) m


Question 10.

If a body A of mass M is thrown with velocity v at angle of 30° to the horizontal and another body B of the same mass is thrown with the same speed at an angle of 60° to the horizontal, the ratio of the horizontal ranges of A and B will be

(a) 1 : 3

(b) 1 : 1

(c) √3 : 1

(c) 1 : √3

Answer

Answer: (b) 1 : 1


Question 11.

One body is dropped while a second body is thrown downwards with an initial velocity of 1 ms-1 simultaneously. The separation between these is 18 m after a time

(a) 4.5 s

(b) 9 s

(c) 18 s

(d) 36 s

Answer

Answer: (c) 18 s


Question 12.

A boat which has the speed of 5 kmh-1 still water crosses a river of width 1 km along the shortest possible path in 15 minutes. The velocity of the river water is

(a) 3 kmh-1

(b) 4 kmh-1

(c) (sqrt 41) kmh-1

(d) 1 kmh-1

Answer

Answer: (a) 3 kmh-1


Question 13.

Which of the following vectors is perpendicular to (hat i) Pcos 9 +

(a) (hat i) Pcos θ + (hat j) Qsin θ

(b) (hat i) Qcos θ – (hat j) Psin θ

(c) (hat i) Psin θ + (hat j) Qcos θ

(d) (hat i) Qsin θ – (hat j)Pcos θ

Answer

Answer: (d) (hat i) Qsin θ – (hat j)Pcos θ


Question 14.

Which of the following operations between the two vectors can yield a vector perpendicular to either of them

(a) addition

(b) subtraction

(c) multiplication

(d) division

Answer

Answer: (c) multiplication


Question 15.

Which of the following is the essential characteristic of a projectile?

(a) Zero velocity at the highest point

(b) Initial velocity inclined to the horizontal

(c) Constant acceleration perpendicular to the velocity

(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 16.

A projectile is projected with a linear momentum p making angle θ with the horizontal. The change in momentum of the projectile on return to the ground will be

(a) 2p

(b) 2p sin θ

(c) 2p tan θ

(d) 2p cos θ

Answer

Answer: (b) 2p sin θ


Question 17.

A ball is projected from the top of a tower at an angle of 60° with the vertical. What happens to the vertical component of its velocity?

(a) increases continuously

(b) decreases continuously

(c) remains unchanged

(d) first decreases and then increases

Answer

Answer: (d) first decreases and then increases


Question 18.

A wheel is subjected to uniform angular acceleration about its axis. Initially its angular velocity is zero. In the first two seconds, it rotates through angle θ1. In the next two seconds, it rotates through angle θ2. What is the ratio (frac θ_2θ_1)

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Answer

Answer: (c) 3


Question 19.

Which of the following remains constant for a projectile fired from the Earth?

(a) kinetic energy

(b) momentum

(c) horizontal component of velocity

(d) vertical component of velocity

Answer

Answer: (c) horizontal component of velocity


Question 20.

Which of the following is the largest, when the height attained by the projectile is the greatest?

(a) range

(b) time of flight (T)

(c) angle of projectile with

(d) none of these the vertical

Answer

Answer: (b) time of flight (T)


Question 21.

The angle between (hat P) and (hat Q) is θ. What is |(hat P)×(hat Q)|?

(a) sin θ

(b) PQ sin θ

(c) PQ

(d) PQ cos θ

Answer

Answer: (a) sin θ


Question 22.

There are N coplanar vectors each of magnitude V. Each vector is inclined to the preceeding vector at angle(frac 2πN). What is the

magnitude of their resultant?

(a) NV

(b) V

(c) (frac VN)

(d) Zero

Answer

Answer: (d) Zero


Question 23.

Out of the following which is not a scalar quantity?

(a) Time

(b) Volume

(c) Density

(d) Momentum

Answer

Answer: (d) Momentum


Question 24.

A particle is moving eastward with a velocity of 5 ms-1. In 10 seconds, the velocity changes to 5 ms-1 northward. The average acceleration in this time is

(a) zero

(b) (frac 1√2) ms-2 towards north

(c) (frac 1√2) ms-2 towards north-east

(d) (frac 1√2) ms-2 towards north-west

Answer

Answer: (d) (frac 1√2) ms-2 towards north-west


Question 25.

The following forces are acting on a particle

(i) (2(hat i) + 3(hat j) – 2(hat k)) N

(ii) (3(hat i) + (hat j) – 3(hat k))N

(iii) (-5(hat i) – 2(hat j) + (hat k))N

the particle will move in

(a) x-y plane

(b) x-z plane

(c) y-z plane

(d) aong x-axis

Answer

Answer: (c) y-z plane


Fill in the blanks

Question 1

……………. is the maximum number of rectangular components into which a vector can be split in its own plane.

Answer

Answer: Two.


Question 2.

If (vec A).(vec B) = AB, then …………….. is the angle between (vec A) and (vec B).

Answer

Answer: zero.


Question 3.

If (vec A)×(vec B) = AB, then …………….. is the angle between (vec A) and (vec B).

Answer

Answer: (frac π2)


Question 4.

When a ball is projected upwards, then its acceleration at the highest point is equal to …………….. and is directed ……………..

Answer

Answer: acceleration due to gravity, downward.


Question 5.

The horizontal range of the projectile is maximum when the angle of projection is ……………..

Answer

Answer: 45°.


Question 6.

…………….. should be the angle of projection so that the horizontal range is equal to the maximum height.

Answer

Answer: tan-14.


Question 7.

A particle covers equal distances around a circular path in equal intervals of time. It has uniform non zero rate of change of ……………..

Answer

Answer: angular displacement.


Question 8.

…………….. is the angle between instantaneous velocity and acceleration for a particle moving along a circular path with uniform speed.

Answer

Answer: (frac π2)


Question 9.

Linear velocity, momentum and centripetal acceleration have their magnitude unchanged during circular motion but their …………….. changes from point to point.

Answer

Answer: direction.


Question 10.

Time of ascent and time of descent are always …………….. for a projectile fixed at some angle with the horizontal.

Answer

Answer: equal.


True/False Type Questions

Question 1.

The radial component of acceleration of a particle in circular motion is given by (frac v^2r) (in magnitude) even when the speed v is not constant.

Answer

Answer: True


Question 2.

The unit vectors (hat i) and (hat j) along X and Y axis change with time.

Answer

Answer: False


Question 3.

If A.B = A.C then B = C.

Answer

Answer: True


Question 4.

Area is a scalar quantity.

Answer

Answer: False


Question 5.

Moment of inertia of body about an axis is a vector quantity.

Answer

Answer: False


Question 6.

The resultant of two coplanar vectors is also a coplanar vector.

Answer

Answer: True


Question 7.

A null vector has not direction.

Answer

Answer: True


Question 8.

The resultant of two vectors obtained by using triangle law and parallelogram law of vector addition will be different.

Answer

Answer: False


Question 9.

The horizontal component of velocity changes with time.

Answer

Answer: False


Question 10.

The vertical component of velocity changes with time.

Answer

Answer: True


Question 11.

The range depends only on the angle of elevation.

Answer

Answer: False


Question 12.

The time of flight depends only on initial velocity.

Answer

Answer: True


Question 13.

The time of flight depends only on the vertical component of initial velocity.

Answer

Answer: False


Question 14.

Linear velocity is uniform when angular velocity is uniform.

Answer

Answer: False


Question 15.

Magnitude of acceleration is constant.

Answer

Answer: True


Question 16.

Acceleration is directed along the tangent to the circular path.

Answer

Answer: False


Question 17.

Linear velocity always acts tangentially.

Answer

Answer: True


In a projectile motion, the velocity vector of the projectile is:

Question 18.

always perpendicular to the acceleration.

Answer

Answer: False


Question 19.

never perpendicular to the acceleration.

Answer

Answer: False


Question 20.

perpendicular to the acceleration only once during its flight.

Answer

Answer: True


Question 21.

perpendicular to the acceleration two times during its flight.

Answer

Answer: False


A ball is rolled off aong the edge of a horizontal table with velocity 4 ms-1. It hits the ground after time 0.4 s.

Question 22.

The height of the table is 0.8 m.

Answer

Answer: False


Question 23.

It hits the ground at angle of 60° with the vertical.

Answer

Answer: True


Question 24.

It hits the ground with a vertical velocity 4 ms-1.

Answer

Answer: False


Question 25.

It covers a horizontal distance 1.6 m from the table.

Answer

Answer: False.


Question 26.

A particle covers equal distances around a circular path in equal intervals of time. It has uniform non-zero rate of change of angular displacement.

Answer

Answer: True


Question 27.

The speed of the particle in part (a) remains constant with time.

Answer

Answer: True


Question 28.

A particle describing circular path of radius 10 m every 2s has average angular speed during 4s equal to π rad s-1.

Answer

Answer: True


Question 29.

Velocity determines the nature of the path followed by a particle.

Answer

Answer: True


Question 30.

Time of flight is the largest when the height attained by the projectile is the greatest.

Answer

Answer: True


Question 31.

Horizontal component of velocity of a projectile fired from the earth always remains constant.

Answer

Answer: True


Question 32.

Maximum height attained by the projectile is not affected by the mass of the projectile.

Answer

Answer: True


Question 33.

For maximum horizontal range R, the maximum height attained by the projectile is (frac R4)

Answer

Answer: True


For three forces to produce zero resultant.

Question 34.

They should be in the same plane.

Answer

Answer: True


Question 35.

They should act along the sides of a parallelogram.

Answer

Answer: False


Question 36.

The resultant of any two forces should be equal and opposite to the third force.

Answer

Answer: True


Question 37.

It should be possible to represent them by the three sides of a triangle taken in the same order.

Answer

Answer: True


Question 38.

The components of a vector may be less than its magnitude.

Answer

Answer: True


Question 39.

The components of a vector may be equal to its magnitude.

Answer

Answer: True


Question 40.

The unit vector has unit magnitude and acts in the direction of given vector.

Answer

Answer: True


Question 41.

Null vector acts in arbitrary.

Answer

Answer: True


Question 42.

If |A×B| = AB, then angle between A and B is zero.

Answer

Answer: False


Question 43.

For two vectors to be parallel to each other; the cross product is always zero.

Answer

Answer: True


Question 44.

For two vectors to be perpendicular to each other, the dot product is always zero.

Answer

Answer: True


Question 45.

The resultant of two vectors of same magnitude always bisects the angle between them.

Answer

Answer: True


Question 46.

The maximum number of rectangular components of a given vector into which it can be split in own plane is two.

Answer

Answer: True


Question 47.

The maximum number of rectangular components of a given vector into which it can be split in space is three.

Answer

Answer: True


Question 48.

If (vec A).(vec B) = AB, then angle between (vec A) and (vec B) is (frac π2).

Answer

Answer: False


Match Type Questions

Column I Column II
(a) Angular momentum (i) horizontal
(b) Kinetic energy (ii) is perpendicular to the acceleration only once during its flight
(c) The resultant of a number of coplanar forces acting at a point is (iii) vector quantity
(d) The direction of motion of a projectile at the highest point of its trajectory is (iv) Scalar quantity
(e) The velocity vector of the projectile in a projectile motion is (v) the single force that produces the same effect
(f) An object is dropped through the window of a fast running train, then (vi) to a man standing near its track, the path of object must be a parabola
(g) When milk is churned, cream separate out because of (vii) A²
(h) A.A = (viii) 3
(i) Minimum number of unequal forces having zero resultant is (ix) centrifugal force
(j) Acceleration of a body moving with constant speed in a circle is (x) rω²
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Angular momentum (iii) vector quantity
(b) Kinetic energy (iv) Scalar quantity
(c) The resultant of a number of coplanar forces acting at a point is (v) the single force that produces the same effect
(d) The direction of motion of a projectile at the highest point of its trajectory is (i) horizontal
(e) The velocity vector of the projectile in a projectile motion is (ii) is perpendicular to the acceleration only once during its flight
(f) An object is dropped through the window of a fast running train, then (vi) to a man standing near its track, the path of object must be a parabola
(g) When milk is churned, cream separate out because of (ix) centrifugal force
(h) A.A = (vii) A²
(i) Minimum number of unequal forces having zero resultant is (viii) 3
(j) Acceleration of a body moving with constant speed in a circle is (x) rω²

Column I Column II
(a) Dot product of two vectors is zero (i) parallel vectors
(b) The cross product of two vectors is zero (ii) perpendicular vectors
(c) Null vector (iii) magnitude one
(d) unit vector (iv) arbitrary direction
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Dot product of two vectors is zero (ii) perpendicular vectors
(b) The cross product of two vectors is zero (i) parallel vectors
(c) Null vector (iv) arbitrary direction
(d) unit vector (iii) magnitude one

Column I Column II
(a) Scalar (i) both magnitude and direction
(b) Vectors (ii) magnitude only
(c) Negative vectors (iii) having common initial point
(d) Co-initial vectors (iv) have equal magnitude but act in the opposite directions
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Scalar (ii) magnitude only
(b) Vectors (i) both magnitude and direction
(c) Negative vectors (iv) have equal magnitude but act in the opposite directions
(d) Co-initial vectors (iii) having common initial point

Column I Column II
(a) Resultant of two vectors is maximum (i) scalar quantity
(b) Resultant of two vectors is minimum (ii) vector quantity
(c) Cross product (iii) 180°
(d) Dot product (iv) 0°
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Resultant of two vectors is maximum (iv) 0°
(b) Resultant of two vectors is minimum (iii) 180°
(c) Cross product (ii) vector quantity
(d) Dot product (i) scalar quantity

Column I Column II
(a) Division of two vectors (i) zero
(b) Equal magnitude and same direction (ii) algebriacally
(c) Angle between two equal vectors (iii) not allowed
(d) Vectors cannot be added or subtracted (iv) equal vectors
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Division of two vectors (iii) not allowed
(b) Equal magnitude and same direction (iv) equal vectors
(c) Angle between two equal vectors (i) zero
(d) Vectors cannot be added or subtracted (ii) algebriacally

Column I Column II
(a) Vertical component of velocity is zero (i) tangential to the circular path
(b) Angle of projection for maximum horizontal range (ii) along the radius of circle and towards its centre
(c) Linear velocity (iii) at the highest point of trajectory
(d) Centripetal acceleration (iv) 45°
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Vertical component of velocity is zero (iii) at the highest point of trajectory
(b) Angle of projection for maximum horizontal range (iv) 45°
(c) Linear velocity (i) tangential to the circular path
(d) Centripetal acceleration (ii) along the radius of circle and towards its centre

Column I Column II
(a) A device used to separate light particles in suspen-sion from the more dense liquid (i) 0°
(b) Angle of projection for a projectile thrown parallel to the horizontal (ii) 0
(c) Horizontal component of acceleration of a body thrown horizontally with uniform speed (ii) g
(d) Vertical component of acceleration of a body thrown horizontally with uniform speed (iv) centrifuge
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) A device used to separate light particles in suspen-sion from the more dense liquid (iv) centrifuge
(b) Angle of projection for a projectile thrown parallel to the horizontal (i) 0°
(c) Horizontal component of acceleration of a body thrown horizontally with uniform speed (ii) 0
(d) Vertical component of acceleration of a body thrown horizontally with uniform speed (ii) g

Column I Column II
(a) Three vectors having zero resultant must be (i) bisects the angle between them
(b) Resultant of two equal vectors acting perpendicular to each other (ii) co-planer
(c) A×B acts in a direction (iii) perpendicular to the plane of A and B
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Three vectors having zero resultant must be (ii) co-planer
(b) Resultant of two equal vectors acting perpendicular to each other (i) bisects the angle between them
(c) A×B acts in a direction (iii) perpendicular to the plane of A and B

Column I Column II
(a) In circular motion the centripetal accelearion (i) inward radial acceleration
(b) In uniform circular motion, the velocity vector of the particle (ii) remains constant in magnitude only
(c) Cream separation out of milk on churning takes place due to (iii) centrifugal force
(d) A body travelling in a circular path at uniform speed has (iv) changes in direction
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) In circular motion the centripetal accelearion (ii) remains constant in magnitude only
(b) In uniform circular motion, the velocity vector of the particle (iv) changes in direction
(c) Cream separation out of milk on churning takes place due to (iii) centrifugal force
(d) A body travelling in a circular path at uniform speed has (i) inward radial acceleration

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 4 Motion in a Plane with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Physics Motion in a Plane MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 4 Motion in a Plane with Answers below.