Read MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants with Answers

Check MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Sexual Reproduction in Flowering Plants Class 12 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Sexual Reproduction in Flowering Plants Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

In a type of apomixis known as adventive embryony, embryos develop directly from the

(a) Nucellus or integuments

(b) Zygote

(c) Synergids or antipodals in an embryo sac

(d) Accessory embryo sacs in the ovule

Answer

Answer: (a) Nucellus or integuments


Question 2.

In some plants anthers and stigma grow and mature at same time. This phenomenon is called

(a) Homogamy

(b) Syngamy

(c) Allogamy

(d) Fusion

Answer

Answer: (a) Homogamy


Question 3.

In which one pair both the plants can be vegetatively propagated by leaf segments?

(a) Agave and Kalanchoe

(b) Bryophyllum and Kalanchoe

(c) Asparagus and Bryophyllum

(d) Chrysanthemum and Agave

Answer

Answer: (b) Bryophyllum and Kalanchoe


Question 4.

Through which cell of the embryo sac, does the pollen . tube enter the embryo sac?

(a) Egg cell

(b) Persistant synergid

(c) Degenerated synergid

(d) Central cell

Answer

Answer: (c) Degenerated synergid


Question 5.

Anthersis is a phenomenon which refers to

(a) Formation of pollen

(b) Development of anther

(c) Opening of flower bud

(d) Reception of pollen by stigma

Answer

Answer: (c) Opening of flower bud


Question 6.

The pollen tube usually enters the embryosac

(a) Through one of the synergids

(b) By directly penetrating the egg

(c) Between one synergid and central cell

(d) By Jtnocking off the antipodal cells

Answer

Answer: (a) Through one of the synergids


Question 7.

Milky water of tender coconut is

(a) Liquid gametes

(b) Liquid nucellus

(c) Liquid female gametophyte

(d) Liquid endosperm

Answer

Answer: (d) Liquid endosperm


Question 8.

The aleurone layer in maize grain is specially rich in :

(a) Starch

(b) Lipids

(c) Auxims

(d) Proteins

Answer

Answer: (d) Proteins


Question 9.

Pollen grains are able to withstand extremes of temperature and dissication because their exine is composed of

(a) Cutin

(b) Suberin

(c) Sporopollenin

(d) Callose

Answer

Answer: (c) Sporopollenin


Question 10.

Fertilization is depicted by the condition

(a) N → 2N

(b) 2N → N

(c) 2N → 4N

(d) 4N → 2N

Answer

Answer: (a) N → 2N


Question 11.

What is the direction of micropyle in anatropous ovule?

(a) Upward

(b) Downward

(c) Right

(d) Left

Answer

Answer: (b) Downward


Question 12.

Vegetative propagation by bulbils occur in

(a) Agave

(b) Gingiber

(c) Vallisneria

(d) Curcuma

Answer

Answer: (a) Agave


Question 13.

The arrangement of megaspores in a tetrad in an Angiosperm is

(a) Decussate

(b) Tetrahedral

(c) Linear

(d) Isobilateral

Answer

Answer: (c) Linear


Question 14.

In angiosperms all the four microspores of tetrad are covered by a layer which is formed by

(a) Pectocellulose

(b) Callose

(c) Cellullose

(d) Sporopollenin

Answer

Answer: (b) Callose


Question 15.

The sexual reproduction in plants was first reported by

(a) Nawaschin

(b) Camererius

(c) Hanstein

(d) Amici

Answer

Answer: (b) Camererius


Fill in the Blanks

Question 1.

Bryophyllum is the best example of propagation by ………………

Answer

Answer: eaf


Question 2.

Fertilization in angiosperms is referred to as ……………… fertilization.

Answer

Answer: double


Question 3.

Inside ovary, ovules develop, form a special tissue called ………………

Answer

Answer: placenta


Question 4.

Aliuminous seeds store reserve food material in ………………

Answer

Answer: endosperm


Question 5.

Each microspore mother cell has ……………… of chromosomes and therefore is ………………

Answer

Answer: 2n, diploid


Question 6.

The ……………… direct the growth of pollen tube towards egg apparatus by secreting some chemical substances.

Answer

Answer: synergids


Question 7.

Stem cuttings are frequently used for ………………

Answer

Answer: vegetative propagation


Question 8.

Mustard and tomato are examples of ……………… flower.

Answer

Answer: hypogynous


Question 9.

Spike with unisexual flowers is called ………………

Answer

Answer: catkin


Question 10.

In Calotropis, all the microspores of anther lobe remain united to form ………………

Answer

Answer: pollenium.


Write True or False

Question 1.

Only meiotic divisions are involved in. asexual reproduction.

Answer

Answer: False


Question 2.

Coriander has compound Unibel type inflorescence.

Answer

Answer: True


Question 3.

Cross-pollination requires abiotic or biotic agent.

Answer

Answer: True


Question 4.

Coleoptile is the sheath covering of plumule.

Answer

Answer: True


Question 5.

Within each ovule a haploid embryo sac usually containing 7 nuclei is formed.

Answer

Answer: False


Question 6.

A population of genetically identical plants derived from an individual is called a seed.

Answer

Answer: False


Question 7.

In Vallisneria the male flowers are released in air.

Answer

Answer: False


Question 8.

Synga my means fusion of gametes.

Answer

Answer: True


Question 9.

In plants, meiosis occurs in pollen grain.

Answer

Answer: False


Question 10.

A clone is a group of individual obtained through vegetative propagation.

Answer

Answer: True


One Word Answers

Question 1.

Name the outer covering of seed.

Answer

Answer: Testa


Question 2.

The female gametophyte of flowering plants that contains an egg cell.

Answer

Answer: Embryosac


Question 3.

Give one example of non-endospermic dicot seed.

Answer

Answer: Pea


Question 4.

The nutritive layer of anther wall which provides nourishment to the developing microspores.

Answer

Answer: Tapetum


Question 5.

Dispersal of fruits and seeds through water is termed as.

Answer

Answer: Hydrochory


Question 6.

Name the sheath covering of plumule.

Answer

Answer: Coleoptile


Question 7.

What is pomalogy?

Answer

Answer: Study of fruits and their cultivation


Question 8.

Name the process of the formation of microspores from microspore mother ceils.

Answer

Answer: Microsporcgenesis


Question 9.

Name a cultivated plant in which neither fruits nor seeds are formed.

Answer

Answer: Sugarcane


Question 10.

The areas on the surface of the pollen where exine is very thin or absent.

Answer

Answer: Aperture


Match the Following

Column I Column II
A. Parthenocarpy 1. Tepal
B. Tissue culture 2. Edible banana
C. Perianth 3. Scion
D. Grafting 4. Ground nut
E. Non-endospermous seed 5. Callus
Answer

Answer:

Column I Column II
A. Parthenocarpy 2. Edible banana
B. Tissue culture 5. Callus
C. Perianth 1. Tepal
D. Grafting 3. Scion
E. Non-endospermous seed 4. Ground nut

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 12 Biology Sexual Reproduction in Flowering Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants with Answers below.