Read MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers

Check MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Rural Livelihoods Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Rural Livelihoods Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Nearly _________ of all rural families are agricultural labourers

(a) 3/4th

(b) 2/5th

(c) 2/3th

(d) 1/5th

Answer

Answer: (b) 2/5th


Question 2.

Workers who work on land but do not posses any land is

(a) Landless workers

(b) Land full workers

(c) Land sufficient workers

(d) Landless owners

Answer

Answer: (a) Landless workers


Question 3.

What is the main occupation of people living in rural areas

(a) Working in banks

(b) Working in offices

(c) Working on farms

(d) Working at shops

Answer

Answer: (c) Working on farms


Question 4.

What is the working time in paddy field in Kalpattu

(a) 8.30 am to 7.30 pm

(b) 8.30 am to 4.30 pm

(c) 8.30 am to 6.30 pm

(d) 8.30 am to 5.30 pm

Answer

Answer: (b) 8.30 am to 4.30 pm


Question 5.

There are people in the village provide ___ such as blacksmiths, nurses, teachers , washer men etc

(a) Goods

(b) Services

(c) Non metals

(d) Metal

Answer

Answer: (b) Services


Question 6.

Which of the following is not the sources of livelihood for the people in rural areas

(a) Selling milk in nearby village

(b) Animal husbandry

(c) Fishing

(d) Selling goods in Malls

Answer

Answer: (d) Selling goods in Malls


Question 7.

People of Chizami village do ___ cultivation

(a) Jhum

(b) Terrace

(c) Slash

(d) Tree

Answer

Answer: (b) Terrace


Question 8.

Which of the following village is in Tamil Nadu

(a) Kalapattu

(b) Kalpattu

(c) Kallapetu

(d) Kalaput

Answer

Answer: (b) Kalpattu


Question 9.

Which animals milk does Ramalingam sell in local milk cooperatives

(a) Of hybrid – cow

(b) Of hybrid – Goat

(c) Of hybrid – buffalo

(d) Of hybrid – Sheep

Answer

Answer: (a) Of hybrid – cow


Question 10.

Which of the following states of India has the highest poverty ratio?

(a) Orissa

(b) Bihar

(c) Punjab

(d) Assam

Answer

Answer: (b) Bihar


Question 11.

Farmers need to take loan for the following reasons except

(a) Tourism

(b) Purchase seeds

(d) Purchase Fertilisers

(d) Purchase Pesticides

Answer

Answer: (a) Tourism


Question 12.

Which one of the following is the crop which is grown in the village?

(a) Paddy

(b) Wheat

(c) Maize

(d) Cereals

Answer

Answer: (a) Paddy


Question 13.

When there is no work in the farm, what farmers do then

(a) Go to their relatives

(b) Take rest at home

(c) Work somewhere else

(d) Go for tour

Answer

Answer: (c) Work somewhere else


Question 14.

The village is not surrounded by

(a) Plateaus

(b) Rivers

(c) Plains

(d) Hills

Answer

Answer: (d) Hills


Question 15.

Giving water to the crop is known as

(a) Planting

(b) Weeding

(c) Irrigation

(d) Harvesting

Answer

Answer: (c) Irrigation


Question 16.

By which land features is the village surrounded

(a) By streams

(b) By high mountains

(c) By low hills

(d) By a group of rivers

Answer

Answer: (c) By low hills


Question 17.

A man engaged in making iron goods tools, instruments etc

(a) Labour

(b) Potter

(c) Teacher

(d) Blacksmith

Answer

Answer: (d) Blacksmith


Question 18.

What does Ramalingam do with the rice produce in his rice mills

(a) He distributes it to the poors

(b) He sells to the government

(c) He sells to villagers

(d) He sells to traders in nearby towns

Answer

Answer: (d) He sells to traders in nearby towns


Question 19.

Who is supervisor of the field

(a) Ramalingam’s wife

(b) Karuthamma

(c) Ramalingam

(d) Ramalingam daughter

Answer

Answer: (a) Ramalingam’s wife


Question 20.

If the farmers fails to repayment of loan he commits

(a) Murder

(b) Suicide

(c) Theft

(d) Prison

Answer

Answer: (b) Suicide


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Civics Rural Livelihoods MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers below.