Read MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 10 Life in the Deserts with Answers

Check MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 10 Life in the Deserts with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 10 Life in the Deserts with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Life in the Deserts Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Life in the Deserts Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.

The oasis in the desert support population

(a) Settled

(b) Rain

(c) Tribes

(d) Nomads

Answer

Answer: (a) Settled


Question 2.

People live in Sahara Desert

(a) Bedoiuns and Tuarega

(b) Bedauins and Tuerags

(c) Bedauins and Tauregs

(d) Bedouins and Tuaregs

Answer

Answer: (d) Bedouins and Tuaregs


Question 3.

Which of the following is world’s largest desert

(a) Thar

(b) Kalahari

(c) Sahara

(d) Namib

Answer

Answer: (c) Sahara


Question 4.

Manali – Leh highway crosses how many passes

(a) 11

(b) 1

(c) 2

(d) 5

Answer

Answer: (d) 5


Question 5.

Sahara desert found in which continent

(a) Asia

(b) Australia

(c) Africa

(d) Europe

Answer

Answer: (c) Africa


Question 6.

It is an arid region characterised by extremely high or low temperatures and has scarce vegetation

(a) Mountain

(b) Desert

(c) Plateau

(d) Plain

Answer

Answer: (b) Desert


Question 7.

Ladakh is also known as

(a) Khapa-tuaregs

(b) Khapa-chan

(c) Khapa-bedouins

(d) Khapa-drass

Answer

Answer: (b) Khapa-chan


Question 8.

Sahara rocky surface are _________ m high

(a) 2500

(b) 1048

(c) 500

(d) 2047

Answer

Answer: (a) 2500


Question 9.

Tafilalet Oasis is in

(a) Egypt

(b) Algeria

(c) Morocco

(d) Libya

Answer

Answer: (c) Morocco


Question 10.

In Ladakh the word ‘La’ means

(a) Mountain Pass

(b) Plain Pass

(c) Desert Pass

(d) Plateau Pass

Answer

Answer: (a) Mountain Pass


Question 11.

Which part of the sheep and goat is used to make woollens

(a) Teeth

(b) Eyes

(c) Skin

(d) Hair

Answer

Answer: (d) Hair


Question 12.

Shey in Ladakh is famous

(a) Monastery

(b) Mosque

(c) Church

(d) Temple

Answer

Answer: (a) Monastery


Question 13.

The Sahara desert touches ___________ countries

(a) 10

(b) 11

(c) 5

(d) 8

Answer

Answer: (b) 11


Question 14.

Due to high altitude the climate of Ladakh is

(a) Cold and wet

(b) Cold and dry

(c) Hot and dry

(d) Hot and wet

Answer

Answer: (b) Cold and dry


Question 15.

The Karakoram Range in the ________ and the Zanskar mountains in the ________ enclose Ladakh.

(a) east, west

(b) north, south

(c) west, south

(d) east, south

Answer

Answer: (b) north, south


Question 16.

In Ladakh it is freezing cold in the winters when the temperatures may remain below ______ for most of the time

(a) 0°C

(b) -30°C

(c) -50°C

(d) −40ºC

Answer

Answer: (a) 0°C


Question 17.

Following crops are grown in the Sahara Desert

(a) date palm, rice, wheat, barley

(b) date palm, rice, wheat, jowar

(c) date palm, rice, wheat, gram

(d) date palm, rice, wheat, maize

Answer

Answer: (a) date palm, rice, wheat, barley


Question 18.

Sahara once used to be a

(a) lush green desert

(b) lush green plain

(c) lush green mountain

(d) lush green plateau

Answer

Answer: (b) lush green plain


Question 19.

Ladakh lies in the rain shadow of

(a) Aravali

(b) Alps

(c) Himalaya

(d) Kanchenjunga

Answer

Answer: (c) Himalaya


Question 20.

In Ladakh __________ milk is used to make cheese and butter

(a) Cow

(b) Yak

(c) Wild sheep

(d) Dog

Answer

Answer: (b) Yak


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 10 Life in the Deserts with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Geography Life in the Deserts MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 10 Life in the Deserts with Answers below.