Read MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside our Earth with Answers

Check MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside our Earth with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside our Earth with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Inside our Earth Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Inside our Earth Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.

______ minerals are found in the continental masses

(a) Silica and alumina

(b) Silica and magnesium

(c) Nickel and iron

(d) Silica and iron

Answer

Answer: (a) Silica and alumina


Question 2.

There are three major types of rocks except

(a) Metamorphic rocks

(b) Sedimentary rocks

(c) Igneous rocks

(d) Mantle rocks

Answer

Answer: (d) Mantle rocks


Question 3.

Which type of rocks is called primary rocks

(a) Fossils

(b) Igneous

(c) Metamorphic

(d) Sedimentary

Answer

Answer: (b) Igneous


Question 4.

When magma from deep below forces its way up to earths surface, it is called

(a) Sand

(b) Marble

(c) Sediments

(d) Volcano

Answer

Answer: (d) Volcano


Question 5.

Sandstone is made from

(a) Grains of soil

(b) Grains of plants

(c) Grains of water

(d) Grains of sand

Answer

Answer: (d) Grains of sand


Question 6.

The Taj Mahal is made of

(a) White marble

(b) Black marble

(c) Red marble

(d) Yellow marble

Answer

Answer: (a) White marble


Question 7.

Fossils are the remains of dead _______

(a) Plants

(b) Animals

(c) Both a and b

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both a and b


Question 8.

Lithosphere is

(a) Mantle

(b) Magma

(c) Core

(d) Crust

Answer

Answer: (d) Crust


Question 9.

_______ rocks are hard where ________ rocks are soft.

(a) sedimentary, lava

(b) sedimentary, magma

(c) sedimentary, igneous

(d) igneous, sedimentary

Answer

Answer: (d) igneous, sedimentary


Question 10.

The innermost layer of the earth is

(a) Mantle

(b) Sima

(c) Crust

(d) Core

Answer

Answer: (d) Core


Question 11.

What happens when igneous and sedimentary rocks go under heat and pressure

(a) They change into graphite

(b) They change into fossils

(c) They change into metamorphic rocks

(d) They change into minerals

Answer

Answer: (c) They change into metamorphic rocks


Question 12.

Silica and magnesium are the constituents of

(a) Rock

(b) Inner Core

(c) Outer Core

(d) Mantle

Answer

Answer: (d) Mantle


Question 13.

Rocks roll down, crack, and hit each other and are broken down into small fragments. These smaller particles are called

(a) Sediments

(b) Sand

(c) Piece

(d) Units

Answer

Answer: (a) Sediments


Question 14.

Thinnest layer of the earth is

(a) Crust

(b) Nife

(c) Core

(d) Mantle

Answer

Answer: (a) Crust


Question 15.

The main mineral constituents of the continental mass are

(a) Silica and alcohol

(b) Silver and alcohol

(c) Silver and alumina

(d) Silica and alumina

Answer

Answer: (d) Silica and alumina


Question 16.

Like an onion, the Earth is made up of several concentric layers (one inside the other). What is the uppermost layer of Earth called?

(a) Mantle

(b) Core

(c) Crust

(d) Magma

Answer

Answer: (c) Crust


Question 17

The remains of the dead plants and animals trapped in the layers of rocks are called

(a) Rocks

(b) Conventional

(c) Fossils

(d) Minerals

Answer

Answer: (c) Fossils


Question 18.

Which layer is having a radius of about 3500 km

(a) Sial

(b) Crust

(c) Outer core

(d) Mantle

Answer

Answer: (c) Outer core


Question 19.

The molten magma cools down deep inside the earth’s crust. Solid rocks so formed are called

(a) Intrusive Sedimentary rocks

(b) Intrusive Metamorphic rocks

(c) Extrusive igneous rocks

(d) Intrusive igneous rocks

Answer

Answer: (d) Intrusive igneous rocks


Question 20.

Red fort is made up of

(a) Red sandstone

(b) Black sandstone

(c) Red marble

(d) Black marble

Answer

Answer: (a) Red sandstone


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside our Earth with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Geography Inside our Earth MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside our Earth with Answers below.