Read MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers

Check MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Our Changing Earth Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Our Changing Earth Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Large deposits of loess is found in

(a) Japan

(b) Pakistan

(c) India

(d) China

Answer

Answer: (d) China


Question 2.

In deserts you can see rocks in the shape of a mushroom, commonly called

(a) Mushroom rocks

(b) Meshrum rocks

(c) Mushrom rocks

(d) Moshrum rocks

Answer

Answer: (a) Mushroom rocks


Question 3.

The forces which act in the interior of the earth are called as

(a) Slow forces

(b) Speed forces

(c) Endogenic forces

(d) Exogenic forces

Answer

Answer: (c) Endogenic forces


Question 4.

The highest waterfall is

(a) Zambia Falls

(b) Angel Falls

(c) Niagara Falls

(d) Victoria Falls

Answer

Answer: (b) Angel Falls


Question 5.

It is a vent in the earth’s crust through which molten material erupts suddenly

(a) Crater

(b) Volcano

(c) Earthquake

(d) Crust

Answer

Answer: (b) Volcano


Question 6.

Which of the following is NOT exogenic force

(a) Volcano

(b) Wind

(c) Sea Waves

(d) Glaciers

Answer

Answer: (a) Volcano


Question 7.

The place on the surface above the focus is called the

(a) Vent

(b) Earthquake

(c) Cater

(d) Epicentre

Answer

Answer: (d) Epicentre


Question 8.

A massive earthquake hit Bhuj Town on

(a) 16th December 2001

(b) 26th January 2004

(c) 26th January 2001

(d) 16th December 2004

Answer

Answer: (c) 26th January 2001


Question 9.

The place in the crust where the movement starts is called the

(a) Waves

(b) Focus

(c) Epicentre

(d) Crust

Answer

Answer: (b) Focus


Question 10.

________ movements like earthquakes and volcanoes cause mass destruction over the surface of the earth.

(a) Slow

(b) External

(c) Sudden

(d) Erosional

Answer

Answer: (c) Sudden


Question 11.

Two types of forces are

(a) Endogenic forces and Internal forces

(b) Exogenic forces and External forces

(c) Speed forces and Slow forces

(d) Endogenic forces and Exogenic forces

Answer

Answer: (d) Endogenic forces and Exogenic forces


Question 12.

What do you mean by erosion?

(a) Moving of plates

(b) Type of exogenic forces

(c) Wearing away of landscape

(d) None of these

Answer

Answer: (c) Wearing away of landscape


Question 13.

The steep rocky coast rising almost vertically above sea water is called

(a) Sea arches

(b) Sea cliff

(c) Sea caves

(d) Stacks

Answer

Answer: (b) Sea cliff


Question 14.

_______ is classified as a major earthquake.

(a) 2

(b) 7

(c) 5

(d) 0.5

Answer

Answer: (b) 7


Question 15.

When the wind blows, it lifts and transports sand from one place to another. When it stops blowing the sand falls and gets deposited in low hill like structures. These are called

(a) Sand dunes

(b) Stacks

(c) Mushroom rocks

(d) Loess

Answer

Answer: (a) Sand dunes


Question 16.

The earth movements are divided on the basis of the _______ which cause them to move

(a) Forces

(b) Action

(c) Water

(d) Wind

Answer

Answer: (a) Forces


Question 17.

When the river tumbles at steep angle over very hard rocks or down a steep valley side it forms a

(a) Seafall

(b) Waterfall

(c) River fall

(d) Ocean fall

Answer

Answer: (b) Waterfall


Question 18.

Natural cavity of weak rocks formed by action of waves

(a) Sea arches

(b) Stacks

(c) Sea caves

(d) Sea cliff

Answer

Answer: (c) Sea caves


Question 19.

Which of the following rivers does not form a delta?

(a) Godavari

(b) Mahanadi

(c) Narmada

(d) Krishna

Answer

Answer: (c) Narmada


Question 20.

An earthquake is measured with a machine called a

(a) Theismograph

(b) Heismograph

(c) Seismograph

(d) Meismograph

Answer

Answer: (c) Seismograph


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Geography Our Changing Earth MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers below.