Read MCQ Questions for Class 7 History Chapter 2 New Kings and Kingdoms with Answers

Check MCQ Questions for Class 7 History Chapter 2 New Kings and Kingdoms with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 2 New Kings and Kingdoms with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the New Kings and Kingdoms Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

New Kings and Kingdoms Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Rajatarangini, a book that generally recorded the heritage of Kashmir in the 12th Century, was written by:

(a) Pravaragupta

(b) Kalhana

(c) Lalitapida

(d) Kashyapa

Answer

Answer: (b) Kalhana


Question 2.

Vetti is a

(a) Good

(b) Samanta

(c) Tax

(d) King

Answer

Answer: (c) Tax


Question 3.

Chahamanas ruled over the

(a) Delhi and MP

(b) Delhi and Gujarat

(c) Delhi and UP

(d) Delhi and Ajmer

Answer

Answer: (d) Delhi and Ajmer


Question 4.

Chola bronze images are considered amongst the finest in the

(a) World

(b) Asia

(c) India

(d) Europe

Answer

Answer: (a) World


Question 5.

Following sources used by the Kalhana except

(a) Paintings

(b) Documents

(c) Eyewitness accounts

(d) Inscription

Answer

Answer: (a) Paintings


Question 6.

Who was the founder of the Chola kingdom?

(a) Simhavishnu

(b) Vijayalaya

(c) Rajendra

(d) Krishna

Answer

Answer: (b) Vijayalaya


Question 7.

Kitab-al Hind written by

(a) Akbar

(b) Ghazni

(c) Al-biruni

(d) Nagabhat

Answer

Answer: (c) Al-biruni


Question 8.

Somnath temple is in

(a) Kerala

(b) Odisha

(c) Gujarat

(d) Tamil Nadu

Answer

Answer: (c) Gujarat


Question 9.

Settlements of peasants, known as________, became prosperous with the spread of irrigation agriculture

(a) Uzi

(b) Ur

(c) Uri

(d) Udi

Answer

Answer: (b) Ur


Question 10.

The functionaries for collecting revenue were generally recruited from

(a) Brahmanas

(b) Farmers family

(c) Influential families

(d) Artist family

Answer

Answer: (c) Influential families


Question 11.

Mahmud of Ghazni was the ruler of

(a) Delhi

(b) America

(c) Iran

(d) Afghanistan

Answer

Answer: (d) Afghanistan


Question 12.

The specialists who worked at the temple and lived near it were

(a) Dancers

(b) Cook

(c) Sweeper

(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 13.

Rajaraja’s son

(a) Rajaraja III

(b) Rajendra II

(c) Rajaraja I

(d) Rajendra I

Answer

Answer: (d) Rajendra I


Question 14.

A minor chiefly family known as the Muttaraiyar held power in the

(a) Mahanadi delta

(b) Godavari delta

(c) Krishna delta

(d) Kaveri delta

Answer

Answer: (d) Kaveri delta


Question 15.

Tribhuvana-chakravartin means

(a) Overlord of king

(b) Lord of Rashtrakutas

(c) Overlord of farmers

(d) Lord of the three worlds

Answer

Answer: (d) Lord of the three worlds


Question 16.

Kings often rewarded Brahmanas by grants of

(a) House

(b) Land

(c) Foods

(d) Golden Coin

Answer

Answer: (b) Land


Question 17.

Which of the following rulers involved in the tripartite struggles

(a) Gurjara-Pratihara, Chera and Pala dynasties

(b) Gurjara-Pratihara, Chola and Chera dynasties

(c) Gurjara-Pratihara, Chola and Pala dynasties

(d) Gurjara-Pratihara, Rashtrakuta and Pala dynasties

Answer

Answer: (d) Gurjara-Pratihara, Rashtrakuta and Pala dynasties


Question 18.

The city of Kanauj is in the

(a) Yamuna valley

(b) Narmada valley

(c) Ganga valley

(d) Tapi valley

Answer

Answer: (c) Ganga valley


Question 19.

Hiranyagarbha rituals were performed with the help of

(a) Farmers

(b) Brahmanas

(c) Shudras

(d) Artist

Answer

Answer: (b) Brahmanas


Question 20.

The river Kaveri branches off into several small channels before emptying into the

(a) Godavari

(b) Indian ocean

(c) Bay of Bengal

(d) Arabian sea

Answer

Answer: (c) Bay of Bengal


Question 21.

Who were subordinate to the Pallava kings of Kanchipuram

(a) Pala

(b) Rashtrakutas

(c) Chera

(d) Cholas

Answer

Answer: (d) Cholas


Question 22.

The Chola king who brought half of Ceylon under his control

(a) Rajaraja I

(b) Kulottunga I

(c) Rajendra

(d) Rajadiraja

Answer

Answer: (a) Rajaraja I


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 2 New Kings and Kingdoms with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 History New Kings and Kingdoms MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 7 History Chapter 2 New Kings and Kingdoms with Answers below.