Read MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers

Check MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Constitutional Design Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Constitutional Design Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.

When did the Indian constitution come into force?

(a) 26th Nov, 1949

(b) 15th August, 1947

(c) 26th Jan, 1950

(d) 26th Jan, 1930

Answer

Answer: (c) 26th Jan, 1950


Question 2.

In the constituent assembly, the first captain of the Indian hockey team also had a role.

(a) Baldev Singh

(b) Somnath Lahiri

(c) Jaipal Singh

(d) K.M. Munshi

Answer

Answer: (a) Baldev Singh


Question 3.

When was the Constitution of India adopted?

(a) 26th Nov, 1949

(b) 26th Jan, 1949

(c) 26th Jan, 1950

(d) 26th Nov, 1950

Answer

Answer: (a) 26th Nov, 1949


Question 4.

Which of these positions is correct in relation to the ‘Sovereign’ status of India?

(a) USA can decide India’s foreign policy

(b) USSR can support the CPI (M) in setting up its government here

(c) The Indian government only can decide its internal and external policies

(d) Pakistan can control India’s Armed Forces

Answer

Answer: (c) The Indian government only can decide its internal and external policies


Question 5.

Which of these positions is correct in relation to the ‘Sovereign’ status of India?

(a) USA can decide India’s foreign policy

(b) USSR can support the CPI (M) in setting up its government here

(c) The Indian government only can decide its internal and external policies

(d) Pakistan can control India’s Armed Forces

Answer

Answer: (c) The Indian government only can decide its internal and external policies


Question 6.

The Constitution begins with a short statement of its basic values. What is it called?

(a) Preface

(b) Preamble

(c) Introduction

(d) Article

Answer

Answer: (b) Preamble


Question 7.

How many amendments were considered before adopting the Constitution?

(a) Around 500

(b) Around 2000

(c) Around 1550

(d) Around 1000

Answer

Answer: (b) Around 2000


Question 8.

Who was the chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?

(a) Dr. Rajendra Prasad

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Dr. B.R. Ambedkar

(d) Abul Kalam Azad

Answer

Answer: (c) Dr. B.R. Ambedkar


Question 9.

Which of these features were accepted by all the Indian leaders much before they sat down to make the Constitution?

(a) Universal adult franchise

(b) Right to freedom

(c) Protection of the rights of minorities

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 10.

Which of these inspired our leaders while framing the Constitution?

(a) Ideals of the French Revolution

(b) Parliamentary democracy in Britain

(c) Bill of Rights in US

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 11.

During negotiations for making the Constitution, the whites agreed to

(a) The principle of majority rule

(b) One person one vote

(c) Accept some basic rights for the poor and the workers

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 12.

When did South Africa become a democratic country?

(a) 26 April, 1995

(b) 26 April, 1994

(c) 24 March, 1994

(d) 27 April, 1996

Answer

Answer: (b) 26 April, 1994


Question 13.

Which of these did not form a part of the changed attitude of South African government?

(a) Discriminatory laws were repealed

(b) Ban on political parties and media was lifted

(c) Nelson Mandela was freed from imprisonment

(d) More discriminatory laws were passed

Answer

Answer: (d) More discriminatory laws were passed


Question 14.

Why did the white regime decide to change its policies?

(a) Increase in protests and struggles

(b) Government realised that repression was becoming difficult

(c) Rise of sympathetic attitude in government for the blacks

(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 15.

In which way did the system of apartheid discriminate among the South Africans?

(a) Restricted social contacts between the races

(b) Segregation of public facilities

(c) Created race-specific job categories

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 16.

Congress session of 1931 was held at:

(a) Karachi

(b) Lucknow

(c) Kanpur

(d) Madras, now Chennai

Answer

Answer: (a) Karachi


Question 17.

In which year did Motilal Nehru and others draft a constitution for India?

(a) 1931

(b) 1928

(c) 1929

(d) 1932

Answer

Answer: (b) 1928


Question 18.

The Constituent Assembly met for how many days?

(a) 114

(b) 280

(c) 365

(d) 150

Answer

Answer: (a) 114


Question 19.

Who was the chairman of the Drafting Committee of the Indian constitution ?

(a) Dr. B.R. Ambedkar

(b) Jawaharlal Nehru

(c) C. Rajgopalachari

(d) Dr. Rajendra Prasad

Answer

Answer: (a) Dr. B.R. Ambedkar


Question 20.

Which of the following days is celebrated to mark the enforcement of the constitution?

(a) Republic Day

(b) Independence Day

(c) Gandhi Jayanti

(d) Constitution Enforcement Day

Answer

Answer: (a) Republic Day


Question 21.

Which of these countries is/are examples of a Republic?

(a) USA

(b) India

(c) South Africa

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 22.

The Constitution begins with a short statement of its basic values. What is it called?

(a) Preface

(b) Preamble

(c) Introduction

(d) Article

Answer

Answer: (b) Preamble


Question 23.

Who among these leaders was a bitter critic of Mahatma Gandhi?

(a) Maulana Abul Kalam Azad

(b) Sarojini Naidu

(c) Dr. B.R. Ambedkar

(d) Dr. Rajendra Prasad

Answer

Answer: (c) Dr. B.R. Ambedkar


Question 24.

When did the Assembly adopt the Constitution?

(a) 26 November, 1949

(b) 26 December, 1949

(c) 26 January, 1950

(d) 26 January, 1949

Answer

Answer: (a) 26 November, 1949


Question 25.

Where was the 1931 session of Indian National Congress held?

(a) Nagpur

(b) Karachi

(c) Calcutta

(d) Delhi

Answer

Answer: (b) Karachi


Question 26.

When did Motilal Nehru draft a Constitution for India?

(a) 1927

(b) 1926

(c) 1929

(d) 1928

Answer

Answer: (d) 1928


Question 27.

What did the black population want in the new Constitution?

(a) A black President

(b) Substantial social and economic rights

(c) Whites should be turned out of the country

(d) Apartheid for the whites

Answer

Answer: (b) Substantial social and economic rights


Question 28.

Name the autobiography of Nelson Mandela.

(a) The Long Walk to Freedom

(b) South Africa Wins Freedom

(c) Walk to Freedom

(d) Our Freedom

Answer

Answer: (a) The Long Walk to Freedom


Question 29.

With the end of apartheid, who became the first President of South African Republic?

(a) F.W. de Klerk

(b) P.W. Botha

(c) Nelson Mandela

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Nelson Mandela


Question 30.

On what charges was Nelson Mandela sentenced to life imprisonment?

(a) For treason

(b) For breaking the laws

(c) For corruption charges

(d) For possessing illegal property

Answer

Answer: (a) For treason


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 9 Civics Constitutional Design MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers below.