Read MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur with Answers

Check MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 Economics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The Story of Village Palampur Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

The Story of Village Palampur Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Which of the following is grown in the rainy season?

(a) Jowar and Bajra

(b) Wheat

(c) Soybean

(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Jowar and Bajra


Question 2.

Which of the following terms is used for measuring the crop produced on a given piece of land during a single year?

(a) Yield

(b) Productivity

(c) Cultivation

(d) Output

Answer

Answer: (a) Yield


Question 3.

What is the source of capital for the large farmers?

(a) Banks and own savings

(b) Money lenders and relatives

(c) Banks and money lenders

(d) Poor farmers

Answer

Answer: (a) Banks and own savings


Question 4.

What is done to surplus wheat in Palampur?

(a) Sold in the market

(b) Destroyed

(c) Given in charity

(d) Stocked by self

Answer

Answer: (a) Sold in the market


Question 5.

HYV seeds stands for

(a) Heavy yielding variety seeds

(b) High yielding variety seeds

(c) Half yielding variety seeds

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) High yielding variety seeds


Question 6.

Which of the following is a modern farming method?

(a) Multiple cropping

(b) Use of HYV seeds

(c) Use of chemical fertilisers

(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 7.

Which of the following statements is not true about small-scale manufacturing in villages?

(a) Farmers engage in it to supplement their income

(b) Farmers take help of their family members

(c) The production is done mostly at home

(d) Farmers produce articles for their own use

Answer

Answer: (d) Farmers produce articles for their own use


Question 8.

Which is the most abundant factor of production in India?

(a) Land

(b) Capital

(c) Labour

(d) Tools and machines

Answer

Answer: (c) Labour


Question 9.

‘Operation Flood’ is related to :

(a) Control flood

(b) Produce fish

(c) Milk production

(d) Grain production

Answer

Answer: (c) Milk production


Question 10.

Which of the following crops is grown in Palampur during Kharif

(a) Rice

(b) Wheat

(c) Jowar

(d) Sugarcane

Answer

Answer: (c) Jowar


Question 11.

Which Kharif crop is used for cattle feed?

(a) Sugarcane

(b) Potato

(c) Jowar and bajra

(d) Wheat

Answer

Answer: (c) Jowar and bajra


Question 12.

Which among the following states was first to try out the modern farming methods in India?

(a) Haryana

(b) Jharkhand

(c) Bihar

(d) Odisha

Answer

Answer: (a) Haryana


Question 13.

Where do most of the small farmers borrow money to arrange for the capital in Palampur?

(a) Banks

(b) Co-operative Societies

(c) Village money lenders

(d) Friends and relatives

Answer

Answer: (c) Village money lenders


Question 14.

‘Bigha’ and ‘Guintha’ are:

(a) the type of village house

(b) the types of Hybrid seeds

(c) the measuring units of grain

(d) the measuring units of land area in village

Answer

Answer: (d) the measuring units of land area in village


Question 15.

Which one of the following is a rabi crop?

(a) Cotton

(b) Millets

(c) Gram

(d) Rice

Answer

Answer: (c) Gram


Question 16.

High Yielding Variety (HYV) seeds are developed in

(a) Research institutes

(b) Factories

(c) Krishak Bharati Cooperatives

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Research institutes


Question 17.

Scope of farming activity is limited in Palampur due to

(a) fixed amount of land

(b) lack of irrigation

(c) lack of labour

(d) none of the above

Answer

Answer: (a) fixed amount of land


Question 18.

Which product is sold by Mishri Lal traders in Shahapur

(a) Jaggery

(b) Cotton Textile

(c) Machine Tools

(d) Fertilisers

Answer

Answer: (a) Jaggery


Question 19.

Which one is a natural resource?

(a) Labour

(b) Raw materials

(c) Mineral

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Mineral


Question 20.

Money in hand is an example of

(a) Human capital

(b) Fixed capital

(c) Working capital

(d) Physical capital

Answer

Answer: (c) Working capital


Question 21.

What was the concept of white revolution is associated with?

(a) food crops

(b) milk

(c) cotton

(d) pesticides

Answer

Answer: (b) milk


Question 22.

Green Revolution is related to:

(a) Milk Production

(b) Grain production

(c) Fish production

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Grain production


Question 23.

The standard unit of measuring agricultural land is:

(a) Km

(b) Bigha

(c) Guinea

(d) Hectare

Answer

Answer: (d) Hectare


Question 24.

What percentage of total land area is cultivated by Medium and Large farmers?

(a) 36 %

(b) 50 %

(c) 85 %

(d) 64 %

Answer

Answer: (d) 64 %


Question 25.

Which of the following is not fixed capital?

(a) Agricultural land

(b) Tubewell

(c) Fertilisers and pesticides

(d) Farm machinery

Answer

Answer: (c) Fertilisers and pesticides


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 9 Economics The Story of Village Palampur MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur with Answers below.