Read MCQ Questions for Class 9 History Chapter 3 Nazism and the Rise of Hitler with Answers

Check MCQ Questions for Class 9 History Chapter 3 Nazism and the Rise of Hitler with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 3 Nazism and the Rise of Hitler with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.

What was the destination of all ‘undesirables’ of the German Empire called?

(a) Land of ‘undesirables’

(b) Cursed land

(c) General government

(d) Land for the abnormals

Answer

Answer: (c) General government


Question 2.

Which of these were the reasons of Nazi hatred of the Jews?

(a) Jews had been stereotyped as killers of Christ

(b) They were ‘usurers’, i.e. moneylenders

(c) The Jews had always cheated the Nazis

(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 3.

When did the Second World War come to an end?

(a) January 1944

(b) May 1945

(c) June 1946

(d) August 1947

Answer

Answer: (b) May 1945


Question 4.

What was Nazi Ideology with regard to schoolchildren?

(a) He believed that education of children was not necessary

(b) A control should be kept over children both inside and outside school

(c) All children should be regarded as equal

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) A control should be kept over children both inside and outside school


Question 5.

The Nuremburg laws of citizenship of 1935 stated that :

(a) Only persons of German or related blood would henceforth be German citizens

(b) Marriages between Jews and Germans were forbidden

(c) Jews were forbidden to fly the national flag

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 6.

What was the process of Nazi schooling for ‘Good German children’?

(a) Racial science was introduced to justify Nazi ideas of race

(b) School textbooks were rewritten

(c) Even the function of sports was to nurture a spirit of violence and aggression among children

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 7.

What was the thinking of Nazi Germany about women?

(a) The fight for equality between men and women was wrong

(b) Girls had to maintain the purity of the race and teach their children Nazi values

(c) Their role was to be of mothers who had to be bearers of the Aryan culture and race

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 8.

In which country did Nazi Germany first try its experiment of ‘concentration of Germans in one area’?

(a) Poland

(b) France

(c) Czechoslovakia

(d) England

Answer

Answer: (a) Poland


Question 9.

Who wrote ‘Mein Kampf’?

(a) Herbert Spencer

(b) Charles Darwin

(c) Adolf Hitler

(d) Goebbels

Answer

Answer: (c) Adolf Hitler


Question 10.

What was ‘Jungvolk’ in Nazi Germany?

(a) Magazine

(b) Holocaust camp

(c) Youth organisation

(d) Schools

Answer

Answer: (c) Youth organisation


Question 11.

Who among the following was assigned the responsibility of economic recovery by Hitler?

(a) Goebbels

(b) Hindenburg

(c) Hjalmar Schacht

(d) Adam Smith

Answer

Answer: (c) Hjalmar Schacht


Question 12.

In Germany students between 10-14 years of Age had to join an organisation named :

(a) Jungvolk

(b) Hitler’s youth

(c) Volkswogan

(d) Young Nazi Party

Answer

Answer: (b) Hitler’s youth


Question 13.

In context of Germany what was ‘Holocaust’?

(a) Nazi propaganda

(b) Nazi Honour Crosses

(c) Nazi killing operations

(d) A Nazi School

Answer

Answer: (c) Nazi killing operations


Question 14.

What did the term ‘Evacuation’ mean?

(a) Living in separately marked areas called ghettos

(b) Deporting people to gas chambers

(c) Arrested without any legal procedures

(d) Detained without due process of law

Answer

Answer: (b) Deporting people to gas chambers


Question 15.

What was the name given to gas chambers by Nazis?

(a) Killing Machine

(b) Solution Areas

(c) Revolutionary Ground

(d) Disinfection Areas

Answer

Answer: (d) Disinfection Areas


Question 16.

When did Germany withdraw herself from the League of Nations?

(a) 1930

(b) 1931

(c) 1932

(d) 1933

Answer

Answer: (d) 1933


Question 17.

In Germany students between 10-14 years of Age had to join an organisation named :

(a) Jungvolk

(b) Hitler’s youth

(c) Volkswogan

(d) Young Nazi Party

Answer

Answer: (b) Hitler’s youth


Question 18.

The Great Depression was a period of:

(a) Economic crisis

(b) Global crisis

(c) Political crisis

(d) Social crisis

Answer

Answer: (a) Economic crisis


Question 19.

The Nazi party had become the largest party by:

(a) 1930

(b) 1931

(c) 1932

(d) 1933

Answer

Answer: (c) 1932


Question 20.

Which article of the Weimar Constitution gave the President the powers to impose emergency, suspend civil rights and rule by decree in Germany?

(a) 46

(b) 47

(c) 48

(d) None of these

Answer

Answer: (c) 48


Question 21.

To justify Nazi ideas of race:

(a) Social Science was introduced

(b) Racial Science was introduced

(c) Biological Science was introduced

(d) Moral Science was introduced

Answer

Answer: (b) Racial Science was introduced


Question 22.

In May 1945, Germany surrendered to:

(a) Britain

(b) USA

(c) Italy

(d) Allies

Answer

Answer: (d) Allies


Question 23.

Who among the following propounded the theory of the “Survival of the Fittest’’?

(a) Charles Darwin

(b) Herbert Spencer

(c) Adolf Hitler

(d) Isaac Newton

Answer

Answer: (b) Herbert Spencer


Question 24.

According to the Nazis, which people were to be regarded as desirable?

(a) Pure and healthy Nordic Aryans

(b) German soldiers who helped in territorial expansion

(c) German police of different types

(d) All those who were willing to consider Hitler as God

Answer

Answer: (a) Pure and healthy Nordic Aryans


Question 25.

Which incident led to the start of World War II?

(a) German invasion of Switzerland

(b) German invasion of Poland

(c) Russian invasion of Germany

(d) Japan’s sinking of ship at Pearl Harbour

Answer

Answer: (b) German invasion of Poland


Question 26.

Which incident persuaded the USA to join the war?

(a) Hitler’s attack on Eastern Europe

(b) Hitler’s policy of genocide of the Jews

(c) Helplessness of England and France

(d) Japan’s attack on the US base at Pearl Harbour

Answer

Answer: (d) Japan’s attack on the US base at Pearl Harbour


Question 27.

What gave Nazi state its reputation as the most dreaded criminal state?

(a) Extra-constitutional powers were given to the newly organised forces like Gestapo, the SS and SD

(b) People could be detained in Gestapo torture chambers and sent to concentration camps

(c) No legal procedures were there for the arrested people

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 28.

When and among which countries was the Tripartite Pact signed?

(a) 1940, Germany, Italy and Japan

(b) 1939, Germany, Austria and USSR

(c) 1940, England, France and USA

(d) 1938, England, Germany and USSR

Answer

Answer: (a) 1940, Germany, Italy and Japan


Question 29.

Which of the following statements is true about the economic crisis in Germany in 1923?

(a) The value of ‘Mark’ (German currency) collapsed

(b) Prices of goods soared high

(c) Weimer Republic brought economic prosperity

(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 30.

Which of the following was a feature of Hitler’s foreign policy?

(a) He pulled out of the League of Nations in 1933

(b) He decided not to attack any country

(c) He thanked the Allied Powers for having put Germany on the right track

(d) All the above

Answer

Answer: (a) He pulled out of the League of Nations in 1933


Question 31.

War in 1917 led to the strengthening of Allies and the defeat of Germany because of entry of

(a) China

(b) Japan

(c) the USA

(d) Spain

Answer

Answer: (c) the USA


Question 32.

What was ‘Dawes Plan’?

(a) A plan which imposed more fines on Germany

(b) A plan which withdrew all punishment from Germany

(c) A plan which reworked the terms of reparation to ease financial burden on the Germans

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) A plan which reworked the terms of reparation to ease financial burden on the Germans


Question 33.

Who were called the ‘November criminals’?

(a) The Opponents of Weimar Republic

(b) The Emperor who abdicated, and his men

(c) The supporters of Weimar Republic

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) The supporters of Weimar Republic


Question 34.

The National Assembly met at Weimer and decided to establish

(a) a democratic constitution with a federal structure

(b) a communist form of government

(c) a powerful monarchy

(d) a military state

Answer

Answer: (a) a democratic constitution with a federal structure


Question 35.

What was the most important result of the Spartacus League uprising in Germany in 1918-19 ?

(a) The Weimar Republic crushed the rebellion

(b) The Spartacists founded the Communist Party of Germany

(c) The Weimar government accepted the demands of the Spartacus League

(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 36.

Germany’s ‘genocidal war’ was against which of the following people?

(a) Jews and political opponents

(b) Gypsies and Polish civilians

(c) Germans who were considered mentally and physically disabled

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 37.

Against which of these countries had Germany fought during World War I (1914-1918) ?

(a) England

(b) France

(c) Russia

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 38.

Which of the following bodies was set up to try and prosecute the Nazi war criminals at the end of World War II?

(a) International Military Tribunal

(b) British Military Tribunal

(c) Allied Military Tribunal

(d) Allied Judicial Court

Answer

Answer: (a) International Military Tribunal


Question 39.

Hitler’s world view, which was also the Nazi ideology, was

(a) There was no equality between people, only a racial hierarchy

(b) The blond, blue-eyed, Nordic German Aryans were at the top and Jews at the bottom. The coloured people were placed in between

(c) Jews were the anti-race, the arch enemies of the Aryans

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 40.

Which of the following was a special surveillance and security force created by Hitler?

(a) Regular police force in green uniform and stormtroopers

(b) Gestapo (secret state police), the SS (the protection squads)

(c) Criminal police (SD), the security service

(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 41.

Why did Helmuth’s father kill himself in the spring of 1945?

(a) He was depressed by Germany’s defeat in Second World War

(b) He feared that common people would mishandle him and his family

(c) He feared revenge by the Allied Powers

(d) He wanted to die because of the crimes he had committed during Nazi rule

Answer

Answer: (c) He feared revenge by the Allied Powers


Question 42.

What was Hitler’s historic blunder and why?

(a) Attack on Soviet Union in 1941 was a historic blunder by Hitler

(b) He exposed his western front to British aerial bombing

(c) The Soviet Red Army inflicted a crushing and humiliating defeat on Germany at Stalingrad

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 43.

Which of the following statements is false about soldiers in the World War I?

(a) The soldiers, in reality, led miserable lives in trenches, survived with feeding on the copras

(b) They faced poisonous gas and enemy shelling and loss of comrades

(c) All soldiers were ready to die for their country’s honour and personal glory

(d) Aggressive propaganda glorified war

Answer

Answer: (c) All soldiers were ready to die for their country’s honour and personal glory


Question 44.

What was the response of the Germans to the new Weimar Republic?

(a) They held the new Weimar Republic responsible for Germany’s defeat and the disgrace at Versailles

(b) The republic carried the burden of war guilt and national humiliation

(c) It became the target of attacks in the conservative national circles

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 45.

In what ways did the First World War leave a deep imprint on European society and polity?

(a) Soldiers were put above civilians, trench-life was glorified

(b) Politicians and publicists laid stress on men to be aggressive and masculine

(c) Aggressive war propaganda and national honour were given the most support and Conservative dictatorships were welcomed

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 46.

The Treaty of Versailles (1920) signed at the end of World War I, was harsh and humiliating for Germany, because

(a) Germany lost its overseas colonies, and 13 percent of its territories

(b) It lost 75% of its iron and 26% of its coal to France, Poland, Denmark and Lithuania, was forced to pay compensation of 6 billion pounds

(c) The western powers demilitarised Germany and they occupied resource-rich Rhineland in the 1920s

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 3 Nazism and the Rise of Hitler with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 9 History Nazism and the Rise of Hitler MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 9 History Chapter 3 Nazism and the Rise of Hitler with Answers below.