Read MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 1 The Living World with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 1 The Living World with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 1 The Living World with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The Living World Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

The Living World Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.

The term phylum was given by

(a) Cuvier

(b) Haeckel

(c) Theophrastus

(d) Linnaeus

Answer

Answer: (b) Haeckel


Question 2.

Binomial nomenclature was given by

(a) Theophrastus

(b) Linnaeus

(c) R. H. Whittaker

(d) Aristotle

Answer

Answer: (b) Linnaeus


Question 3.

A group of closely related classes is called

(a) Genus

(b) Phylum

(c) Family

(d) Order

Answer

Answer: (b) Phylum


Question 4.

Systematics refers to the study of

(a) Nomenclature and identification of plants and animals

(b) Different kinds of organisms and their classification

(c) Diversity of kinds of organisms and their relationships

(d) Identification and classification of plants and animals

Answer

Answer: (c) Diversity of kinds of organisms and their relationships


Question 5.

Basic unit or smallest taxon of taxonomy/ classification is

(a) species

(b) kingdom

(c) family

(d) variety

Answer

Answer: (a) species


Question 6.

In a scientific name, the name of the author is printed in

(a) Abbreviated

(b) Capital letters

(c) Bold

(d) Italics

Answer

Answer: (a) Abbreviated


Question 7.

As we go from species to kingdom in a taxonomic hierarchy, the number of common characteristics

(a) Remain same

(b) Will increase

(c) Will decrease

(d) May increase or decrease

Answer

Answer: (c) Will decrease


Question 8.

The taxonomic unit ‘Phylum’ in the classification of animals is equivalent to which hierarchical level in classification of plants?

(a) Class

(b) Order

(c) Family

(d) Division

Answer

Answer: (d) Division


Question 9.

Phylogenetic classification is based on

(a) utilitarian system

(b) habits

(c) overall similarities

(d) common evolutionary descent

Answer

Answer: (d) common evolutionary descent


Question 10.

Example of interspecific hybrid is

(a) Liger and dog

(b) Tigon and tiger

(c) Cat and lion

(d) Tigon and liger

Answer

Answer: (d) Tigon and liger


Question 11.

In nomenclature,

(a) The genus is written after the species.

(b) Genus and species may not be of the same name.

(c) Both genus and species are printed in italics.

(d) The first letter is capital in both genus and species.

Answer

Answer: (c) Both genus and species are printed in italics.


Question 12.

The term “New Systematics” was introduced by

(a) Bentham and Hooker

(b) Linnaeus

(c) Julian Huxley

(d) A.P. de Candolle

Answer

Answer: (c) Julian Huxley


Question 13.

Binomial nomenclature was introduced by

(a) de Vries

(b) Carlous Linnaeus

(c) Huxley

(d) John Ray

Answer

Answer: (b) Carlous Linnaeus


Question 14.

The branch connected with nomenclature, identification and classification is

(a) Ecology

(b) Taxonomy

(c) Physiology

(d) Morphology

Answer

Answer: (b) Taxonomy


Question 15.

The Darwin of 20th century is

(a) Aristotle

(b) Ernst Mayr

(c) Carolus Linnaeus

(d) Theophrastus

Answer

Answer: (b) Ernst Mayr


Question 16.

The basic unit of classification is

(a) Species

(b) Phylum

(c) Genus

(d) Family

Answer

Answer: (a) Species


Question 17.

In which organism protoplasm and cellular structure is absent

(a) Algae

(b) Virus

(c) Fungi

(d) Bacteria

Answer

Answer: (b) Virus


Question 18.

The highest categories of classification is

(a) Family

(b) Order

(c) Kingdom

(d) Class

Answer

Answer: (c) Kingdom


Question 19.

The maintenance of constant temperature inside the body is an example of

(a) Homeostasis

(b) Negative feedback loop

(c) Both A and B

(d) None of these

Answer

Answer: (a) Homeostasis


Question 20.

Preservative liquid used for storing fleshy organs is

(a) FAA

(b) Ethyl alcohol

(c) Acetic acid

(d) Formalin

Answer

Answer: (d) Formalin


Question 21.

A taxon is

(a) A type of living organism

(b) A group of related species

(c) A taxonomic group of any ranking

(d) A group of related families

Answer

Answer: (c) A taxonomic group of any ranking


Question 22.

“Taxonomy without phylogeny is similar to bones without flesh” is the statement of

(a) Oswald Tippo

(b) John Hutchinson

(c) Takhtajan

(d) Bentham and Hooker

Answer

Answer: (c) Takhtajan


Question 23.

System of classification used by Linnaeus was

(a) natural system

(b) artificial system

(c) phylogenetic system

(d) asexual system

Answer

Answer: (b) artificial system


Question 24.

In the five-kingdom system of classification, which single kingdom out of the following can include blue green algae, nitrogen-fixing bacteria and methanogenic archaebacteria?

(a) Fungi

(b) Plantae

(c) Protista

(d) Monera

Answer

Answer: (d) Monera


Question 25.

One of the following functions is exhibited only by green plants and not by animals.

(a) Growth

(b) Photosynthesis

(c) Digestion

(d) Response

Answer

Answer: (b) Photosynthesis


Question 26.

An important criterion for modern day classification is

(a) resemblances in morphology

(b) anatomical and physiological traits

(c) breeding habits

(d) presence or absence of notochord

Answer

Answer: (b) anatomical and physiological traits


Question 27.

The Father of Zoology is

(a) John Ray

(b) Buffon

(c) Carlous Linnaeus

(d) Aristotle

Answer

Answer: (d) Aristotle


Question 28.

All living organisms are linked to one another because

(a) They have common genetic material of the same type.

(b) They share common genetic material but to varying degrees.

(c) All have common cellular organisation.

(d) All of the above.

Answer

Answer: (b) They share common genetic material but to varying degrees.


Question 29.

Linnaeus evolved a system of nomenclature called

(a) mononomial

(b) vernacular

(c) binomial

(d) polynomial

Answer

Answer: (c) binomial


Question 30.

What is the difference between the taxonomic categories of division and phylum?

(a) Division is same as kingdom while phylum is more exclusive than division.

(b) Division is more inclusive category.

(c) Division refers to plants whereas phylum refers to animals

(d) Phylum is more inclusive category.

Answer

Answer: (c) Division refers to plants whereas phylum refers to animals


Question 31.

Which of the following is less general in characters as compared to genus?

(a) Species

(b) Family

(c) Class

(d) Division

Answer

Answer: (a) Species


Question 32.

Binomial nomenclature consists of two names. These are

(a) Family and genus

(b) Genus and species

(c) Species and variety

(d) Order and family

Answer

Answer: (b) Genus and species


Question 33.

A species was defined as ‘A population of interbreeding individuals which are reproductively isolated from other populations’ by

(a) J. B. Lamarck

(b) Charles Darwin

(c) Ernst Mayr

(d) Carolus Linnaeus

Answer

Answer: (c) Ernst Mayr


Question 34.

Artificial system of classification was first used by

(a) Linnaeus

(b) De Candolle

(c) Pliny the Edler

(d) Bentham and Hooker

Answer

Answer: (a) Linnaeus


Question 35.

A group of interbreeding organisms is called a

(a) Genus

(b) Species

(c) Family

(d) Order

Answer

Answer: (b) Species


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 1 The Living World with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology The Living World MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 1 The Living World with Answers below.