Read MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 9 Hydrogen with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 9 Hydrogen with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 9 Hydrogen with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Hydrogen Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Hydrogen Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Which one of the following processes will produce hard water?

(a) Addition of Na2SO4 to water

(b) Saturation of water with CaCO3

(c) Saturation of water with MgCO3

(d) Saturation of water with CaSO4.

Answer

Answer: (d) Saturation of water with CaSO4.


Question 2.

Para and ortho hydrogen differ in

(a) Atomic number

(b) Atomic mass

(c) Spins of pruLoiis

(d) Number of neutrons

Answer

Answer: (c) Spins of pruLoiis


Question 3.

Acidified solution of chromic acid on treatment with H2O2 yields

(a) CrO3 + H2O + O3

(b) Cr2O3 + H2O + O2

(c) CrO5 + H2O

(b) H2Cr2O7 + H2O + O2

Answer

Answer: (c) CrO5 + H2O


Question 4.

Action of water or dilute mineral acids on metals can give

(a) Mono hydrogen

(b) Tritium

(c) Dihydrogen

(d) Trihydrogen

(e) D2

Answer

Answer: (c) Dihydrogen


Question 5.

When a substance A reacts with water, it produces a combustible gas B and a solution of substance C in water. When another substance D reacts with the solution of C, it produces the same gas B on warming, but D can produce B on reaction with dilute sulphuric acid at room temperature.

A imparts a deep yellow colour to a smokeless flame of Bunsen burner. A, B, C, D respectively are

(a) Na, H2, NaOH, Zn

(b) K, H2, KOH, Al

(c) Ca, H2, Ca(OH)2, Sn

(d) CaC2, C2H2, Ca(OH)2, Fe

Answer

Answer: (a) Na, H2, NaOH, Zn


Question 6.

Which of the following pairs of substances on reaction .will not evolve H2(g)?

(a) Fe and H2SO4

(b) Copper and HCl (aqueous)

(c) Sodium and ethyl alcohol

(d) Iron and steam

Answer

Answer: (b) Copper and HCl (aqueous)


Question 7.

The structure of H2O is

(a) Planar

(b) Non-planar

(c) Spherical

(d) Linear

Answer

Answer: (b) Non-planar


Question 8.

The reagent commonly used to determine hardness of water titrimetrically is

(a) Oxalic acid

(b) Disodium salt of EDTA

(c) Sodium citrate

(d) Sodium thiosulphate

Answer

Answer: (b) Disodium salt of EDTA


Question 9.

Heavy water is obtained by

(a) Boiling water

(b) Fractional distillation of water

(c) Prolonged electrolysis of water

(d) Heating H2O2

Answer

Answer: (c) Prolonged electrolysis of water


Question 10.

Polyphosphates are used as water softening agents because they

(a) Form soluble complexes with an ionic species

(b) Precipitate an ionic species

(c) Form soluble complexes with cationic species

(d) Precipitate cationic species.

Answer

Answer: (c) Form soluble complexes with cationic species


Question 11.

Amongst H2O, H2S, H2Se, and H2Te, the one with highest boiling point is

(a) H2O because of hydrogen bonding

(b) H2Te because of higher molecular weight

(c) H2S because of hydrogen bonding

(d) H2Se because of lower molecular weight.

Answer

Answer: (a) H2O because of hydrogen bonding


Question 12.

The critical temperature of water is higher than that of O2 because the H2O molecule has

(a) Fewer electrons than oxygen

(b) Two covalent bonds

(c) v-shape

(d) Dipole moment

Answer

Answer: (d) Dipole moment


Question 13.

Hydrogen will not reduce

(a) Heated cupric oxide

(b) Heated ferric oxide

(c) Heated stannic oxide

(d) Heated aluminium oxide

Answer

Answer: (d) Heated aluminium oxide


Question 14.

The oxidation states of the most electronegative element in the products of the reaction BaO2 with dil. H2SO4 are

(a) 0 and -1

(b) -1 and -2

(c) -2 and 0

(d) -2 and +1

Answer

Answer: (b) -1 and -2


Question 15.

What is heavy water?

(a) H(_2^18)C

(b) H(_2^16)C

(c) H2O3

(d) D2O

Answer

Answer: (d) D2O


Question 16.

Hydrolysis of one mole of Peroxidic sulphuric acid produces

(a) Two moles of sulphuric acid

(b) Two moles of peroxomonosulphuric acid

(c) One mole of sulphuric acid and one mole of peroxomonosulphuric acid

(d) One mole of sulphuric acid, and one mole of peroxomonosulphuric acid and one mole of hydrogen peroxide.

Answer

Answer: (c) One mole of sulphuric acid and one mole of peroxomonosulphuric acid


Question 17.

30 volumes of H2O2 means

(a) 30% H2O2

(b) 30 cm³ of the solution, contains lg of H2O2

(c) 1 cm³ of the solution liberates 30 cm³ of O2 at STP

(d) 30 cm³ of the solution contain 1 mole of H2O2

Answer

Answer: (c) 1 cm³ of the solution liberates 30 cm³ of O2 at STP


Question 18.

The volume of 10 volume H2O2 solution that decolourises 200 ml. of 2N KMnO4 solution in acidic medium is

(a) 112 ml

(b) 336 ml

(c) 200 ml

(d) 224 ml.

Answer

Answer: (d) 224 ml.


Question 19.

The correct increasing order of the acidity of CO2, H2O and H2O2 is

(a) CO2 2O2 2O

(b) H2O 2O2 2

(c) H2O 2O2 > CO2

(d) H2O2 > CO2 > H2O

Answer

Answer: (b) H2O 2O2 2


Question 20.

Which of the following statements is most applicable to hydrogen? It can act

(a) as a reducing agent

(b) as an oxidizing agent

(c) both as oxidizing and reducing agent

(d) neither as an oxidising agent nor as a reducing agent.

Answer

Answer: (c) both as oxidizing and reducing agent


Question 21.

Which one of the following ionic species has the greatest proton affinity to form stable compounds.

(a) I

(b) HS

(c) NH(_2^-)

(d) F

Answer

Answer: (c) NH(_2^-)


Question 22.

Which of the following is a true peroxide?

(a) NO2

(b) MnO2

(c) BaO2

(d) SO2

Answer

Answer: (c) BaO2


Question 23.

What is false about H2O2?

(a) acts as both oxidising & reducing agent.

(b) two OH bonds lies in the same plane

(c) pale blue liquid.

(d) can be oxidised by O3

Answer

Answer: (b) two OH bonds lies in the same plane


Fill in the blanks

Question 1.

Ionic hydrides may be used as ……………….

Answer

Answer: Rocket fuel


Question 2.

In hydrides, hydrogen shows an oxidation stare of ……………….

Answer

Answer: -1


Question 3.

The p-block elements form ………………. hydrides.

Answer

Answer: covalent


Question 4.

Presence of Ca2+ & Mg2+ in water makes it ……………….

Answer

Answer: hard


Question 5.

Deuterium oxide is generally called ……………….

Answer

Answer: heavy water


Question 6.

heavy water is used as a ………………. in nuclear reactors.

Answer

Answer: moderator


Question 7.

The water molecule is highly ………………. in nature due to it’s bent structure.

Answer

Answer: polar


Question 8.

The oxidation number of oxygen in hydrogen peroxide is ……………….

Answer

Answer: -1


Question 9.

The three isotopes of hydrogen are ………………., ………………. & ……………….

Answer

Answer: Protium, deuterium & tritium


Question 10.

The hydrides become more ………………. on moving from left to right in a period of periodic table.

Answer

Answer: Acidic


Write True / False

Question 1.

Hydride ion is isoelectronic with helium.

Answer

Answer: True


Question 2.

Ionic hydrides react with water to give acidic solutions.

Answer

Answer: False


Question 3.

Deuterium is a stable isotope of hydrogen.

Answer

Answer: True


Question 4.

Li [AlH4] is a covalent hydride.

Answer

Answer: False


Question 5.

Hydrogen peroxide is a planar molecule.

Answer

Answer: False


Question 6.

Addition of hydrogen across a double/triple bond is termed hydrogenation.

Answer

Answer: True


Question 7.

All elements of gp 8 form electron deficient compounds.

Answer

Answer: True


Question 8.

bleaching action of H2O2 is due to the reduction process.

Answer

Answer: False


Question 9.

Water is an ionic hydride.

Answer

Answer: False


Question 10.

Upon electrolysis, moten hydrides give hydrogen at cathode.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column I Column II
1. Melting point of H2O (a) 100°c
2. Boiling point of H2O (b) 0°C
3. Melting point of D2O (c) 101.41°C
4. Boiling point of D2O (d) 11.08 × 10² kg/m³
5. Density of D2O at 20 °C (e) 3.79°C
6. Per-hydrol (f) Used as moderator
7. Heavy water (g) Used as an antiseptic & Germicide
8. Symbol of Protium (h) (_1^3)H
9. Symbol of Deuterium (i) (_1^1)H
10. Symbol of Tritium (j) (_1^2)H
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Melting point of H2O (b) 0°C
2. Boiling point of H2O (a) 100°c
3. Melting point of D2O (e) 3.79°C
4. Boiling point of D2O (c) 101.41°C
5. Density of D2O at 20 °C (d) 11.08 × 10² kg/m³
6. Per-hydrol (g) Used as an antiseptic & Germicide
7. Heavy water (f) Used as moderator
8. Symbol of Protium (i) (_1^1)H
9. Symbol of Deuterium (j) (_1^2)H
10. Symbol of Tritium (h) (_1^3)H

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 9 Hydrogen with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Chemistry Hydrogen MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 9 Hydrogen with Answers below.