Read MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 10 Microbes in Human Welfare with Answers

Check MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 10 Microbes in Human Welfare with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 10 Microbes in Human Welfare with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Microbes in Human Welfare Class 12 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Microbes in Human Welfare Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Which of the following is a correct statement

(a) “Bt” in “Bt-cotton” indicates that it is a genetically modified organism produced through biotechnology.

(b) Somatic hybridization involves fusion of two complete plant cells carrying desired genes.

(c) The anticoagulant hirudin is being produced from transgenic Brassica napue seed.

(d) “Flavr savr” variety of tomato has enhanced the production of ethylene which improves its taste.

Answer

Answer: (c) The anticoagulant hirudin is being produced from transgenic Brassica napue seed.


Question 2.

Bacillus thuringiensis (Bt) strains have been used for designing novel

(a) Biofertilizers

(b) Bio-metallurgical techniques

(c) Bio-mineralization processes

(d) Bio-insecticidal plants

Answer

Answer: (d) Bio-insecticidal plants


Question 3.

First biochemical to be produced commercially by microbial cloning and genetic engineering.

(a) Human insulin

(b) Penicillin

(c) Pollen culture

(d) Fertility factor

Answer

Answer: (a) Human insulin


Question 4.

Cultivation of Bt-cotton has been much in the news. The prefix Bt means

(а) ‘Bariun treated’ cotton seeds

(b) ‘Bigger thread’ variety of cotton with better transgenic strength.

(c) Produced ‘by biotechnology’ using restriction enzymes and ligasses.

(d) Carrying an endotoxin gene from Bacillus thuringiensis.

Answer

Answer: (d) Carrying an endotoxin gene from Bacillus thuringiensis.


Question 5.

The first antibiotic was discovered by

(a) Louis Pasteur

(b) R. Koch

(c) W.FIeming

(d) A. Fleming

Answer

Answer: (d) A. Fleming


Question 6.

Integrated Pest Management (IPM) stands for

(a) Chemical control

(b) Biological control

(c) Host plant resistance

(d) Inegration of the above

Answer

Answer: (d) Inegration of the above


Question 7.

The micro-organism grown on molasses and sold as food flavouring substance is:

(a) Saccharomyces

(b) Rhizopus

(c) Acetobacter

(d) Lactobacillus

Answer

Answer: (a) Saccharomyces


Question 8.

Which one of the following is used in industrial preparation of ethanol?

(ia) Lactobacillus

(b) Azotobacter

(c) Penicillium

(d) Saccharomyces

Answer

Answer: (d) Saccharomyces


Question 9.

Yeast is an important source of

(a) Vitamin-C

(b) Ribioflavin

(c) Sugars

(d) Proteins

Answer

Answer: (b) Ribioflavin


Question 10.

Which one of the micro-organism is used for production of citric acid in industries?

(a) Lactobacillus bulgaricus

(b) Penicillum citrinum

(c) Aspergillus niger

(d) Rhizopus nigricans

Answer

Answer: (c) Aspergillus niger


Question 11.

Humulin is the term used for

(a) A new antibiotic

(b) A sex hormone

(c) Human insulin

(d) A vaccine

Answer

Answer: (c) Human insulin


Question 12.

Which of the following plants is used as biofertilizer?

(a) Nostoc

(b) Funaria

(c) Volvox

(d) Rhizopus

Answer

Answer: (a) Nostoc


Question 13.

Drinking of mineral water with very low levels of pesticides (about 0.02ppm) for long period may

(a) produce immunity against mosquito

(b) cause leukemia in most people

(c) cause cancer of the intestine

(d) lead to accumulation of pesticide residues in body fat

Answer

Answer: (d) lead to accumulation of pesticide residues in body fat


Question 14.

One of the following is a biofertilizer

(a) CMU

(b) DCMU

(c) VAM

(d) Agent orange

Answer

Answer: (c) VAM


Question 15.

Biofertilisers give better yield when added along with

(a) Phosphate

(b) Calcium

(c) Nitrogen

(d) Urea

Answer

Answer: (a) Phosphate


Question 16.

Which one of the following plants are used as green manure in crop fields and in sandy soils?

(a) Crotalaria juncea and Alhagi camelorum

(b) Calotropis procera and Phyllanthus niruri

(c) Saccharum munja and Lantana camara

(d) Dichanthium annulatum and Azolla nilotica

Answer

Answer: (a) Crotalaria juncea and Alhagi camelorum


Question 17.

Cyanobacteria helps farmers by

(a) Reducing the alkalinity of the soil

(b) Reducing the acidity of the soil

(c) Neutralising the alkalinity of the soil

(d) Water logging

Answer

Answer: (b) Reducing the acidity of the soil


Question 18.

Due to which of the following organism, yield of rice is increased?

(a) Anabaena

(b) Bacillus popilliae

(c) Sesbania

(d) Bacillus polymena

Answer

Answer: (a) Anabaena


Question 19.

Which one of the following plant is commonly used as green manure

(a) Dalbergia sisso

(b) Acacia nilotica

(c) Cassia fistula

(d) Crotalarca juncea

Answer

Answer: (d) Crotalarca juncea


Question 20.

Crop rotation is used by farmers to increase

(a) Soil fertility

(b) Nitrogenous content of soil

(c) Organic content of soil

(d) All of these

Answer

Answer: (a) Soil fertility


Fill in the Blanks

Question 1.

Vam stands for ……………….

Answer

Answer: Vasicular Arbuscular Mycorrhizae


Question 2.

………………. is the association of fungi with root.

Answer

Answer: Mycorrhiza


Question 3.

………………. produces ………………. in leguminous crops.

Answer

Answer: Rhizobium, nodules


Question 4.

………………. is the chemical substance that destroys weeds in cultivated patch.

Answer

Answer: Herbicide


Question 5.

……………… are examples of cyanobacteria.

Answer

Answer: Anabaena, Nostoc, Rivularia


Question 6.

The first organic acid to be produced industrially by fermentation was ……………….

Answer

Answer: Lactic acid


Question 7.

The micro-organism grown on molasses and sold as a food flavouring is ……………….

Answer

Answer: Baker’s yeast


Question 8.

Crops can also be protected from ………………. by the method of starvation.

Answer

Answer: Pests


Question 9.

It is estimated that green manures ………………. crop yield by 30 to 50 percent.

Answer

Answer: enhance


Question 10.

It takes about ………………. months to prepare the compost.

Answer

Answer: 6-8 months.


Write True or False

Question 1.

Legumes are fruits of plants of the pea family.

Answer

Answer: True


Question 2.

Mycorrhiza is the association of algae and fungi.

Answer

Answer: False


Question 3.

Biofertilizers are inorganic minerals which bring about enrichment of soil.

Answer

Answer: False


Question 4.

The bacterium Bacills th’uringensis produces protein toxins.

Answer

Answer: True


Question 5.

Indian soils are usually poor in organic matter and in nitrogen.

Answer

Answer: True


Question 6.

Anabaena is an excellent fertilizer for rice.

Answer

Answer: False


Question 7.

The residue of gobar gas plant is a kind of green manure.

Answer

Answer: False


Question 8.

Manures are partially decomposed organic materials added to the soil.

Answer

Answer: True


Question 9.

Azaadirachtin is an antifeedant compound present in neem extract.

Answer

Answer: True


Question 10.

Genetically produced human insulin is named Humulin.

Answer

Answer: True


One Word Questions

Question 1.

Name a biopesticide obtained from neem.

Answer

Answer: Azadirachtin.


Question 2.

Name the organism that fixes nitrogen in association with Brazillian grass

Answer

Answer: Azospirillum Lipoferum.


Question 3.

Which bacterium contains insecticidal crystal protein- hurioside and kills a wide range of insects?

Answer

Answer: Bacillus thuringiensis.


Question 4.

Name the insecticides which are obtained from the roots of Derris elliptica.

Answer

Answer: Rotenones.


Question 5.

Which symbiotic nitrogen-fixing cyanobacterium lives in association with Azolla?

Answer

Answer: Anabaena Azollae.


Question 6.

Name two types of fermentation processes.

Answer

Answer: Batch process and continuous process.


Question 7.

Formation of vinegar from alcohol is caused by what?

Answer

Answer: Acetobacter aceii.


Question 8.

Antibiotic terramycin is obtained from which organism?

Answer

Answer: Streptomyces ramosus.


Question 9.

Name an undistilled alcoholic beverage which is produced from fruit-juice fermentation.

Answer

Answer: Wine.


Question 10.

Which enzyme is extracted from stomach of calf and used in cheese making.

Answer

Answer: Rennin.


Match the Following

Column I Column II
1. Azolla A. Azospirillum
2. Maize B. Mycorrbiza
3. Pea C. Anabaena
4. Pine D. Ashbya gossypii, Yeast
5. Citric acid F. Rhizobium
6. Vitamin B12 G. Aspergillus niger
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Azolla C. Anabaena
2. Maize A. Azospirillum
3. Pea F. Rhizobium
4. Pine B. Mycorrbiza
5. Citric acid G. Aspergillus niger
6. Vitamin B12 D. Ashbya gossypii, Yeast

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 10 Microbes in Human Welfare with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 12 Biology Microbes in Human Welfare MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 10 Microbes in Human Welfare with Answers below.