Read MCQ Questions for Class 8 History Chapter 10 The Changing World of Visual Arts with Answers

Check MCQ Questions for Class 8 History Chapter 10 The Changing World of Visual Arts with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 10 The Changing World of Visual Arts with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The Changing World of Visual Arts Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

The Changing World of Visual Arts Class 8 MCQs Questions with Answers

Question 1.

A few facts with respect to the portrait painting are given below. Choose the one that is not true.

(a) The portraits often did not project the lavish lifestyles, wealth and status that the empire generated.

(b) The rich and the powerful both wanted to see themselves on the canvas

(c) During the colonial India days, portrait painting was very popular

(d) The size of the paintings projected the importance of the patrons who commissioned the portraits.

Answer

Answer: (a) The portraits often did not project the lavish lifestyles, wealth and status that the empire generated.


Question 2.

Name the two European artists commissioned by Muhammed Ali Khan.

(a) Tilly Kettle and Baron Pigot

(b) James Willison and Baron Pigot

(c) George Pigot and Baron Pigot

(d) Tilly Kettle and George Willison

Answer

Answer: (d) Tilly Kettle and George Willison


Question 3.

Name the important printing press set up at Calcutta in the late 19th century started by the middle class Indians, producing life like images of eminent Bengali personalities as well as mythological pictures.

(a) Bengal Art Studio

(b) Bengal Press

(c) Calcutta Press

(d) Calcutta Art Studio

Answer

Answer: (d) Calcutta Art Studio


Question 4.

Who introduced the use of water colours and oil paints in India for the first time?

(a) Persian artists

(b) Indian artists

(c) Chinese artists

(d) British artists

Answer

Answer: (d) British artists


Question 5.

What techniques did the painters of Murshidabad and Patna adapt from the British while making post cards?

(a) Landscape painting

(b) Canvas painting

(c) Self portraits

(d) Use of water colours

Answer

Answer: (d) Use of water colours


Question 6.

They began producing pictures which became widely popular in Europe and helped shape Western perceptions of India. Who is being referred to here as they?

(a) European artists

(b) European scholars

(c) British governor Generals

(d) Indian Kings and rulers

Answer

Answer: (a) European artists


Question 7.

The European artists brought with them new styles and conventions of painting. Which of the following options best describe the term convention?

(a) An accepted label

(b) An accepted type of screening

(c) An accepted norm or style

(d) An accepted type of printing

Answer

Answer: (c) An accepted norm or style


Question 8.

Abanindranath Tagore and a new group of nationalist artists rejected the art of Ravi Verma because

(a) It was imitative

(b) It was westernised

(c) It was cheap

(d) Both (a) to (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) to (b)


Question 9.

Tipu Sultan encouraged a special type of wall painting. What is this called as?

(a) Glass Painting

(b) Copper Painting

(c) Mural Painting

(d) Canvas Painting

Answer

Answer: (c) Mural Painting


Question 10.

Name the pilgrimage centre of the temple village around which the scroll painters and potters began developing a new style of art in Bengal.

(a) Kripamayee

(b) Kalighat

(c) Dakshineswara

(d) Tarakeshwar

Answer

Answer: (b) Kalighat


Question 11.

Name the Nawab who fought against the British Resident controlling the affairs of the state in the 1770s and later became a dependent pensioner of the East India Company

(a) Majid Ali Khan

(b) Wasim Ali Khan

(c) Muhammed Ali Khan

(d) Ibrahim Ali Khan

Answer

Answer: (c) Muhammed Ali Khan


Question 12.

European artists brought with them the idea of realism. From the list of options which one best describes the term realism.

(a) The art work had to be an engraved one

(b) The art work had to project the power of the British

(c) The art work had to be done by a real professional artist

(d) The art work was expected to look real and lifelike.

Answer

Answer: (d) The art work was expected to look real and lifelike.


Question 13.

Which year did the painters Thomas Daniell and his nephew William Daniell come to India?

(a) 1785

(b) 1750

(c) 1850

(d) 1800

Answer

Answer: (a) 1785


Question 14.

From the following options available which one can be called a collection of Indo-European style of paintings made in India by Indian artists

(a) Company Painting

(b) British India Painting

(c) East India Painting

(d) Indo- British Painting

Answer

Answer: (a) Company Painting


Question 15.

Name the third category of imperial art that existed during the colonial India

(a) Engraving

(b) Oil Painting

(c) History painting

(d) Clay painting

Answer

Answer: (c) History painting


Question 16.

Which one the following definition best explain a Portrait?

(a) A picture with a theme

(b) The art of drawing caricatures

(c) A picture of a person in which the face and its expression is prominent

(d) A picture of a scenic landscape

Answer

Answer: (c) A picture of a person in which the face and its expression is prominent


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 10 The Changing World of Visual Arts with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 History The Changing World of Visual Arts MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 8 History Chapter 10 The Changing World of Visual Arts with Answers below.