Read MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 1 India Size and Location with Answers

Check MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 1 India Size and Location with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 1 India Size and Location with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the India Size and Location Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

India Size and Location Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.

The four states which are situated along the Himalayas are:

(a) Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh

(b) Gujarat, Maharashtra, Haryana, Rajasthan

(c) Gujarat, Chhattisgarh, Bihar, Jharkhand

(d) Bihar, West Bengal, Orissa, Uttar Pradesh

Answer

Answer: (a) Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh


Question 2.

A narrow channel of sea separating two land-masses is called:

(a) Gulf

(b) Strait

(c) Isthmus

(d) Bay

Answer

Answer: (b) Strait


Question 3.

The neighbouring countries that share their boundaries with India are :

(a) Pakistan and Afghanistan

(b) Myanmar and Bangladesh

(c) China and Nepal

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 4.

India’s total area accounts for what percentage of the geographical area of the world?

(a) 2.9%

(b) 3.2%

(c) 2.4%

(d) 4.2%

Answer

Answer: (c) 2.4%


Question 5.

Which country among the India’s neighbours is the smallest?

(a) Nepal

(b) Bhutan

(c) Sri Lanka

(d) Bangladesh

Answer

Answer: (b) Bhutan


Question 6.

Which meridian is fixed as a Standard Meridian of India?

(a) 82½° E

(b) 84½° E

(c) 86° E

(d) 81° E

Answer

Answer: (a) 82½° E


Question 7.

The latitudinal extent of India lies between

(a) 7° 5′ N and 26° 5′ N

(b) 8° 4′ N and 37° 6′ N

(c) 12° 5′ N and 27° 5′ N

(d) 12° 5′ N and 37° 6′ N

Answer

Answer: (b) 8° 4′ N and 37° 6′ N


Question 8.

In which of the following places, would you find the least difference in the duration between day time and night time?

(a) Kanyakumari

(b) Leh

(b) Srinagar

(d) Itanagar

Answer

Answer: (a) Kanyakumari


Question 9.

Which of the following Union Territories is located along the west coast of India?

(a) Andaman and Nicobar Islands

(b) Chandigarh

(c) Dadra and Nagar Haveli

(d) Puducherry

Answer

Answer: (c) Dadra and Nagar Haveli


Question 10.

Which of the following places of India is located on the three seas?

(a) Port Blair

(b) Kavaratti

(c) Kanyakumari

(d) Kochi

Answer

Answer: (c) Kanyakumari


Question 11.

Which of the following parallels of latitude divides India into two almost equal parts?

(a) Equator

(b) Tropic of Capricorn

(c) Tropic of Cancer

(d) Prime Meridian

Answer

Answer: (c) Tropic of Cancer


Question 12.

Which geographical feature bounds India’s mainland south of 22°N latitude?

(a) Young Fold Mountains

(b) Sandy Desert

(c) Lava Plateaus

(d) Seas and Ocean

Answer

Answer: (d) Seas and Ocean


Question 13.

Which of the following figures shows the total area of India’s landmass?

(a) 2.4 million square km

(b) 3.28 million square km

(c) 32.8 million square km

(d) 3.28 million km

Answer

Answer: (b) 3.28 million square km


Question 14.

Both the latitudinal and longitudinal extent of India’s mainland is about 30°. But on looking at the map of India which of the following alternatives do you observe about India’s size?

(a) East-west extent appears to be smaller than north-south extent

(b) East-west extent appears to be larger than north-south extent

(c) East-west and north-south extent appears equal

(d) North-south extent appears to be smaller than east-west extent

Answer

Answer: (a) East-west extent appears to be smaller than north-south extent


Question 15.

The Standard Meridian of India, 82°30′E passes through which of the following places?

(a) Kanniyakumari in Tamil Nadu

(b) Walong in Arunachal Pradesh

(c) Kachchh in Gujarat

(d) Mirzapur in Uttar Pradesh

Answer

Answer: (d) Mirzapur in Uttar Pradesh


Question 16.

Which of the following influences the duration of the day and night, as one moves from south to north?

(a) Longitudinal extent

(b) Latitudinal extent

(c) Standard Meridian

(d) All the above

Answer

Answer: (b) Latitudinal extent


Question 17.

Which one of the following water bodies separate Sri Lanka from India?

(a) Palk Strait and Gulf of Khambhat

(b) Palk Strait and Gulf of Mannar

(c) Gulf of Mannar and 10° Channel

(d) 10° Channel and Gulf of Khambhat

Answer

Answer: (b) Palk Strait and Gulf of Mannar


Question 18.

What is the length of Indian coastline?

(a) 8716 km

(b) 7165 km

(c) 9515 km

(d) 7516 km

Answer

Answer: (d) 7516 km


Question 19.

Which one of the following straits separates India from Sri Lanka?

(a) Sunda Strait

(b) Johor Strait

(c) Bering Strait

(d) Palk Strait

Answer

Answer: (d) Palk Strait


Question 20.

India has land boundary of about

(a) 18,200 km

(b) 7516.6 km

(c) 15,200 km

(d) 2458 km

Answer

Answer: (c) 15,200 km


Question 21.

Which one of the following forms the southern-most tip of the Indian mainland?

(a) Indira Point

(b) Kanyakumari

(c) Palk Strait

(d) Kavaratti

Answer

Answer: (b) Kanyakumari


Question 22.

What is the position of India in the world in respect of area?

(a) 8th position

(b) 7th position

(c) 6th position

(d) 2nd position

Answer

Answer: (b) 7th position


Question 23.

Tropic of Cancer passes through which of these states

(a) Orissa

(b) Tripura

(c) Bihar

(d) Punjab

Answer

Answer: (b) Tripura


Question 24.

Due to which of the following reasons is the Indian Ocean named after India?

(a) India has a strategic location along the trans-Indian Ocean routes

(b) No other country has a long coastline on the Indian Ocean as India

(c) India is centrally located at the head of the Indian Ocean

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 25.

Which of the following is the oldest route of contact between India and other countries of the world?

(a) Ocean routes

(b) Maritime contact

(c) Land routes

(d) Air routes

Answer

Answer: (c) Land routes


Question 26.

Which of the following is the longitudinal extent of India?

(a) 8°4′N and 37°6′N

(b) 68°7′N and 97°25′E

(c) 68°7′E and 97°25′W

(d) 8°4′E and 37°6′E

Answer

Answer: (b) 68°7′N and 97°25′E


Question 27.

India achieved multi-faceted socio-economic progress during which of the following periods?

(a) Since ancient times

(b) During medieval period

(c) In the 21st century

(d) During the last five decades

Answer

Answer: (d) During the last five decades


Question 28.

Which of the following is the western-most longitude of India?

(a) 97°25′E

(b) 68°7′E

(c) 68°7′E

(d) 82°32′E

Answer

Answer: (b) 68°7′E


Question 29.

What is India’s size with respect to other countries of the world?

(a) First

(b) Third

(c) Fourth

(d) Seventh

Answer

Answer: (d) Seventh


Question 30.

By which geographical feature is India bounded in the north-west, north and north-east?

(a) Seas

(b) Lave Plateaus

(c) Young Fold Mountains

(d) Sandy Desert

Answer

Answer: (c) Young Fold Mountains


Question 31.

If the local time at Dwarka (69°01′E) in Gujarat to the west of India is 6 am, what will be the local time at Dibrugarh (94°58′E approximately 95°), in Assam, in the east?

(a) 4.16 am

(b) 6 am

(c) 7.44 am

(d) 7.44 pm

Answer

Answer: (c) 7.44 am


Question 32.

Indian Standard Time or I.S.T. is how many hours ahead or behind of G.M.T. or

Universal Time?

(a) 5 hrs 30 min behind G.M.T.

(b) 15 hrs ahead of G.M.T.

(c) 5 hrs 30 min ahead of G.M.T.

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) 5 hrs 30 min ahead of G.M.T.


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 1 India Size and Location with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 9 Geography India Size and Location MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 1 India Size and Location with Answers below.